Een bloemetje voor horecavrouw Ursy (48) die in vaccinatiecentrum helpt: “Ik wilde mijn dagen nuttig opvullen”

Ursy Pattyn met de ruiker bloemen die ze mocht ontvangen. (foto CLL)
Ursy Pattyn met de ruiker bloemen die ze mocht ontvangen. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

De gevolgen van de coronacrisis vanop de eerste rij meemaken en zich toch zonder aarzelen inzetten voor de medemens? Ursy Pattyn (48) moest er geen seconde over nadenken. Toen haar café noodgedwongen de deuren moest sluiten, engageerde ze zich als vrijwilligster in het Kortrijkse vaccinatiecentrum. Meer dan voldoende redenen om haar deze week in de bloemetjes te zetten.

Voor heel wat Kortrijkzanen is Ursy geen onbekende. Ze baat er het razendpopulaire parkcafé ‘t Plein uit. “Net zoals mijn andere collega’s uit de horeca, moest ik het voorbije jaar ook al twee keer de deuren sluiten”, klinkt het. “Wie actief is in de horeca weet dat het meer is dan alleen maar pintjes tappen. Je bent bezig van zodra je de ogen opent en stopt pas met werken wanneer je gaat slapen. Dan sta je daar plots, met helemaal niks om handen en dan dreig je in een zwart gat te vallen. Ik wilde mijn dagen echter nuttig opvullen.”

Die opvulling zocht en vond ze als vrijwilligster in één van de meest noodzakelijke plaatsen van het moment. “De stad begon een zoektocht naar mensen die zich in het vaccinatiecentrum wilden inzetten en ik stemde meteen toe. De maatschappij leeft echt mee met de horeca. Iedereen weet dat we hard getroffen zijn en men probeert het ons zo makkelijk mogelijk te maken. Ik vond het dan ook niet meer dan normaal dat ik iets terug moest doen voor diezelfde maatschappij.”

“In het vaccinatiecentrum kreeg ik de rol van steward toegewezen. Mensen die net hun vaccin kregen toegediend, komen onder mijn hoede terecht en ik moet erop toezien dat ze niet onwel worden. Tot op heden zijn er nog geen akelige momenten geweest en ik moet bekennen dat iedereen best wel gedisciplineerd is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.