Een bloemetje voor Hilde (37) en Malvina (40): “Wij moeten niet onderdoen voor de mannen bij de vuilkar”

Hilde Durnez en Malvina Vandenbroucke staan hun mannetje.© CLL
Hilde Durnez en Malvina Vandenbroucke staan hun mannetje.© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Bloedhete zomer of barkoude winter, wereldwijde pandemie of niet, één groep mensen is altijd in de weer. De vuilnisophalers staan dag in dag uit klaar om ons huisvuil op te ruimen. Voldoende reden om hen even in de bloemetjes te zetten.

De ruwe, stoere wereld van de vuilnisdienst, is een wereld waarbij we meteen denken aan brute mannen met baarden. Toch staan ook heel wat vrouwen in diezelfde wereld hun mannetje. Hilde Durnez (37) uit Menen en Malvina Vandenbroucke (40) uit Oekene bij Roeselare hebben respectievelijk vijf en twaalf jaar actieve dienst op hun teller staan en dat zullen hun mannelijke collega’s geweten hebben.

“Er is geen enkele reden waarom wij vrouwen hier niet aan de slag zouden kunnen”, klinkt het resoluut bij de dames. “Natuurlijk is het een job die soms erg zwaar kan zijn, wanneer je bakken met 100 kg aan voedingsresten moet versleuren bijvoorbeeld. Maar toch moeten we niet onderdoen voor de kerels hier.”

Medisch afval

Werken bij de vuilkar, staat gelijk aan werken op de meest waanzinnige uren. “Het is logisch dat wanneer je ‘s morgens wakker wordt, je afval van straat is verdwenen”, vertellen de dames. “Maar om dit te kunnen verwezenlijken, begint onze werkdag meestal tussen 2 en 4 uur ‘s morgens, afhankelijk van de planning. Van bij de lokale bakker tot aan het containerpark, bij het krieken van de dag zijn we al langs gereden en is alle afval verdwenen. Vandaag de dag is ook het ophalen van medisch afval een belangrijke tak van onze job geworden, iets waar we graag onze schouders onder zetten.”

Met een kleurrijke ruiker bloemen krijgen deze dames alvast een stevige dankjewel. “Al is deze ruiker eigenlijk bestemd voor al onze collega’s. Dit is en blijft teamwerk”, sluiten Hilde en Malvina af.