Een bloemetje voor Frédéric, die een weeshuis bouwt in Guinee: “We leren 33 kinderen lezen en schrijven”

Frédéric Vanoverberghe met zijn boeketje bloemen. (foto CLL)
Frédéric Vanoverberghe met zijn boeketje bloemen. (foto CLL)
Christophe Lefebvre

Solidariteit kent geen grenzen. Het is een spreuk die Frédéric Vanoverberghe (43) op het lijf geschreven is. De Komenaar, met roots in Menen, trok in 2018 met zijn aftandse Peugeot op reis om uiteindelijk een weeshuis in Guinee op te richten. Nu hij voor even terug in België is, leek het ons hét moment om Frédéric zelf eens in de bloemetjes te zetten.

“Ik had zin om de wereld te verkennen, een nieuwe wending te geven aan mijn leven”, klinkt het bij Frédéric Vanoverberghe. “Ik reed zonder echt doel naar Portugal. Ik sliep waar ik kon slapen. Tijdens een van mijn pauzes keek ik naar een reportage over Guinee en de kinderarmoede die er heerst. Ik besloot, zonder echt na te denken, mij daarvoor in te zetten en vertrok met mijn volledige hebben en houden naar Afrika.”

Frédéric bouwde er, samen met de steun van de lokale bevolking, een weeshuis en werd er een actieve schakel in de strijd tegen armoede. “Ondertussen bieden we er onderdak aan 33 kinderen. Ze lopen er ook school. Ze leren lezen en schrijven zodat ze later zelf ook niet in de armoede sukkelen.”

De weeskinderen krijgen er ook onderwijs zodat ze niet in armoede sukkelen

Frédéric is ondertussen voor korte tijd terug in België voor een geplande medische ingreep, maar toch blijft hij zich inzetten. “Het weeshuis is in goede handen tijdens mijn afwezigheid en hier kan ik mijn tijd dan weer gebruiken om goederen te verzamelen”, zegt hij. “Ik ben een container met goederen aan het vullen, zaken zoals kleding of speelgoed. In april vertrekt de container dan richting Guinee waar we de spullen onder de kinderen zullen verdelen. De coronacrisis maakt het er natuurlijk niet eenvoudiger op want zelfs naar België terugkeren voor zorgen was bijna onmogelijk. Ik hoop dan ook dat de zaken tegen april er al heel wat beter voor staan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.