"Ik ben zelf de tel intussen kwijtgeraakt. Wacht, ik kijk even op mijn polsbandje." Officieel gaf Francine Moerkerke (61) uit Bissegem al 103 keer bloedplasma en 44 keer bloed. "Maar het totaal ligt nog een stuk hoger. Die tientallen keren vroeger in het donorcentrum in Bissegem staan hier niet bij", glimlacht ze.

Francine is een van de anciens in het Kortrijkse donorcentrum in de Doorniksewijk. Een van de anciens waar het Rode Kruis dezer dagen meer dan ooit moet op rekenen. "Sinds begin september merken we een structurele daling in het aantal bloed- en plasmadonoren. Alleen al op de mobiele bloedinzamelingen komen er dagelijks zo'n 200 donoren minder langs dan gewoonlijk", zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis Vlaanderen. "We zien daar een duidelijke link met de stijgende coronacijfers. Nochtans zijn voldoende bloedgevers essentieel voor onze ziekenhuizen. Als deze trend zich voortzet, komt de bloedvoorraad te zwaar onder druk te staan."

"Ik geef bloed sinds mijn 18de en blijf dat doen zolang ik kan" - Francine Moerkerke

Maagbloeding

"Ik geef al bloed sinds mijn 18de en zal dat blijven doen, zolang ik kan", zegt Francine. "De reden? Toen ik heel klein was, een jaar of twee, drie, werd mijn moeder getroffen door een enorm zware maagbloeding. Ik heb dat verhaal heel vaak gehoord, en elke keer groeide het besef van het belang van donoren. In onze familie is bloed geven om anderen te kunnen helpen, gewoon heel normaal. Ik kom zo goed als elke maand plasma geven (volgens de regels mag je dat maximaal dertig keer per jaar, red.), en probeer ook vier keer per jaar effectief bloed te doneren. Intussen ken ik de meeste mensen hier wel bij voornaam, je creëert wel ergens een band. Maar het klopt, er is een aanzienlijk tekort. Hopelijk groeit het besef bij de mensen. Angst door corona? Volledig onterecht. Alles verloopt hier uiterst veilig. En toch is het gezellig." (lacht) (OV)

Info: www.rodekruis.be en www.bloedserieus.be

Elke week schenkt De Krant van West-Vlaanderen een bloemetje. Welke West-Vlaming verdient een bloemetje? Laat het weten op warm@kw.be!

"Ik ben zelf de tel intussen kwijtgeraakt. Wacht, ik kijk even op mijn polsbandje." Officieel gaf Francine Moerkerke (61) uit Bissegem al 103 keer bloedplasma en 44 keer bloed. "Maar het totaal ligt nog een stuk hoger. Die tientallen keren vroeger in het donorcentrum in Bissegem staan hier niet bij", glimlacht ze.Francine is een van de anciens in het Kortrijkse donorcentrum in de Doorniksewijk. Een van de anciens waar het Rode Kruis dezer dagen meer dan ooit moet op rekenen. "Sinds begin september merken we een structurele daling in het aantal bloed- en plasmadonoren. Alleen al op de mobiele bloedinzamelingen komen er dagelijks zo'n 200 donoren minder langs dan gewoonlijk", zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis Vlaanderen. "We zien daar een duidelijke link met de stijgende coronacijfers. Nochtans zijn voldoende bloedgevers essentieel voor onze ziekenhuizen. Als deze trend zich voortzet, komt de bloedvoorraad te zwaar onder druk te staan.""Ik geef al bloed sinds mijn 18de en zal dat blijven doen, zolang ik kan", zegt Francine. "De reden? Toen ik heel klein was, een jaar of twee, drie, werd mijn moeder getroffen door een enorm zware maagbloeding. Ik heb dat verhaal heel vaak gehoord, en elke keer groeide het besef van het belang van donoren. In onze familie is bloed geven om anderen te kunnen helpen, gewoon heel normaal. Ik kom zo goed als elke maand plasma geven (volgens de regels mag je dat maximaal dertig keer per jaar, red.), en probeer ook vier keer per jaar effectief bloed te doneren. Intussen ken ik de meeste mensen hier wel bij voornaam, je creëert wel ergens een band. Maar het klopt, er is een aanzienlijk tekort. Hopelijk groeit het besef bij de mensen. Angst door corona? Volledig onterecht. Alles verloopt hier uiterst veilig. En toch is het gezellig." (lacht) (OV)Info: www.rodekruis.be en www.bloedserieus.be