Een bloemetje voor Eric: “Vroeger reed ik langs vier bakkers voor krantjes”

Eric Pape met 'zijn' stapeltje van De Zondag samen met zijn echtgenote Maria Cobbaert. © OV
Olaf Verhaeghe

Eric Pape (68) is een bekend gezicht in het kleine, maar uiterst gezellige Bekegem. Zeker op zondagvoormiddag kan je hem door de straten van het dorpje tussen Ichtegem en Jabbeke zien fietsen. Met in zijn fietstas een hele stapel kranten van De Zondag.

Het begon met een tiental exemplaren voor zijn dichtste buren, maar ondertussen brengt geboren Bruggeling Eric Pape (68) uit Bekegem al zo’n zestig zondagskrantjes bij dorpsgenoten, vrienden en familieleden. Een mooi gebaar, vond ook Paul Cobbaert, de neef van Erics vrouw Maria Cobbaert (64) en journalist voor De Krant van West-Vlaanderen en De Zondag. “Hij doet het al jaren, maar ik weet het eigenlijk nog maar vrij recent”, zegt Paul. “Een heel spontane maar lovenswaardige actie. Zomaar, omdat het kan. Dat verdient volgens mij wel eens een bloemetje.”

Eric lacht en oogt vooral verrast als hij de deur opentrekt. Zijn vrouw zit mee in het complot en had zondagochtend alle moeite van de wereld om hem thuis te houden. “Hij is normaal al eventjes weg op zijnen toer“, lacht ze.

“Het is meer dan een krantje in de bus steken. Het babbeltje doet voor velen deugd”

“Vroeger deed ik tot wel vier bakkers om een aantal krantjes op te halen”, vertelt Eric. “Maar let op, ik kocht altijd iets, hé! Een pistoleetje hier, of een brood of een boterkoek. (lacht) Maar nu heb ik een overeenkomst met bakker Waty in Zerkegem. Hij houdt altijd een tweetal stapeltjes opzij voor mij.”

Met die exemplaren van De Zondag fietst Eric de hele zondagvoormiddag door Bekegem. “Ik schat dat ik toch een kleine tien kilometer afleg. Ik doe het graag, het is niet moeilijk en er zijn mensen mee geholpen. Vergeet niet, het is meer dan zomaar een krantje in de bus steken. Er is ook tijd voor een babbeltje en dat doet de ouderen in Bekegem zeker deugd.”

Van zijn buren kreeg hij al een grote chocoladefiguur, om hem te bedanken. “Maar daar doe ik het niet voor, integendeel. Ik geniet van het tochtje, en op die manier is mijn zondag toch ook goed gevuld, hé!(lacht)

Elke week schenkt De Krant van West-Vlaanderen een bloemetje. Welke West-Vlaming verdient een bloemetje? Laat het weten op warm@kw.be!