Een bloemetje voor Els: “Ik ken iedereen hier en iedereen kent mij”

Lynn en Els met de tweeling Vince en Vic op de arm, rechts zitten Laut en Fenna. (foto OV)
Olaf Verhaeghe

Laat de naam Els Oreel vallen in de Ieperse deelgemeente Zuidschote en je krijgt meteen een resem verhalen te horen. De 53-jarige Els is er geboren en getogen en vooral bijzonder actief in het verenigingsleven. En dat alles naast de fijne zorgen voor haar vier schatten van kleinkinderen.

Omdat haar jongste dochter Yasmine (27) vlakbij aan het bouwen is en tijdelijk bij haar inwoont, is Els’ coronabubbel net iets groter dan die van de gemiddelde West-Vlaming. Op zondag komen traditiegetrouw – en pas sinds de Nationale Veiligheidsraad het toelaat – ook de oudste dochter Lynn (30) en haar gezin langs.

“Mama – of Moeke voor de kleinkindjes – staat letterlijk altijd klaar voor ons”, vertelt Lynn Vanstechelman die het initiatief nam om haar moeder met een bloemetje te verrassen. “Ondanks dat ze voltijds werkt op de versmarkt in Veurne is niets haar te veel voor haar familie. Zo worden elke maandag de vier kleinkinderen hier vol liefde opgevangen.”

Die vier zijn de bijna 8-jarige Fenna, Laut (volgende week 6, red.), de dochter en zoon van Lynn, en de zes maanden oude tweeling Vince en Vic, de zoontjes van Yasmine. “Ik doe dat gewoon ontzettend graag”, lacht Els. “Ze zijn allemaal mijn oogappels, en het zijn zulke lievekes.”

“Te druk? Ik heb dat nodig. Anders val ik in een gat”

Als ze niet bezig is met de kleinkinderen of het werk, volstaat het om gewoon even in Zuidschote rond te wandelen en haar naam te laten vallen. “Ik ken iedereen hier en iedereen kent mij”, lacht ze. “Ik zit in het bestuur van het lokale Ferm, speel al meer dan dertig jaar mee met toneelgroep Thalea, ik ben zaalverantwoordelijke van het oc en ook een van de trekkers van het Sint-Maartenscomité.”

“Of dat alles samen niet te druk is? Baneent gij. Ik heb dat nodig. Als er niets te doen is of niemand om me heen is, val ik in een gat.” Dat het bloemetje van haar dochters en kleinkinderen haar deugd doet, kan je zo van haar gezicht aflezen. “Natuurlijk, het is een heel mooie verrassing. De bloemen van Moederdag hebben hun beste tijd gehad, dit kleurrijke boeket zal hun plaats perfect kunnen innemen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten