Een blik achter de schermen van het klooster in Bissegem

Medewerkers van school, ouderraad en heemkring werken aan het openstellen van het klooster. © EDB
Redactie KW

“Velen raakten in het klooster nooit verder dan de ontvangstruimte en hebben er het raden naar wat er zich achter de kloostermuren bevindt”, zegt Wim Callewaert van het directieteam van de Bissegemse scholen. “Daarom zetten we de deuren van het klooster eenmalig open tijdens de rommelmarkt.”

Scholengroep Skola kocht het Bissegemse klooster, zodat de Bissegemse school Sint-Vincentius er directielokalen, een desk van het secretariaat en een opvang- en refterruimte kan in onderbrengen. De bovenruimtes zullen vooral als archiefruimte gebruikt worden. Op zondag 30 september zal de school in het klooster haar plannen tonen aan het publiek vanaf 8 uur. Dan is er in de Driekerkenstraat, in enkele zijstraten en op parking Rietput rommelmarkt tijdens Bissegem Kermis. Vanaf 8 uur zal ook de ouderraad van de Bissegemse scholen met een stand aan de school staan. “Op de speelplaats serveren we ook drankjes en hapjes”, aldus Emily Vral van de ouderraad. Zowel de opbrengst van onze stand op de rommelmarkt als van verbruik op de speelplaats is voor de scholen.”

Tentoonstelling

Ook de heemkundige werkgroep werkt mee. Op zondag 30 september, tijdens de rommelmarkt, en op maandag 1 en vrijdag 5 oktober, telkens vanaf 16 uur word je wegwijs gemaakt in het kloosterleven in Bissegem. Je kan de kamers op de bovenverdieping bezoeken en ondervinden dat de groottes van de kamers nogal verschilden. De benedenruimtes zijn onder meer ingedeeld in ‘het eerste klooster’, ‘het tweede klooster en de school’, ‘onderwijs in Bissegem’ en ‘de zusters’. Een groot deel uit de fotoverzameling van Philippe Verschaete, van het klooster en enkele maquettes zullen er te bewonderen zijn.

We gingen te rade bij Philippe Verschaete om iets meer over de geschiedenis te weten te komen. “In 1815 werd in het hoekhuis van de Driekerkenstraat en de Vrije Aardstraat – dat huis staat er immers nog – gestart met de ‘zondagschole’ voor de ‘knechten’ en ‘spellewerk’ voor de meisjes. In de volksmond sprak men van de ‘Hollandse School’. Jan Devos, een handelaar in zaden en olie en één van de pioniers van het onderwijs in Bissegem kon het bij de Zusters Vincentius a Paulo in Deftinge op een akkoordje gooien en de twee ‘juffrouwen’ die in Bissegem les gaven, traden toe tot deze orde. Na zich in Deftinge te bekwamen konden ze in Bissegem weer aan de slag. Ondertussen bouwde men in 1853 enkele klaslokalen en een klooster waar nu de rij lager gelegen huizen liggen op het einde van de Driekerkenstraat. Het klooster dat nu naast de school ligt, werd in 1902 in gebruik genomen.

Heropbloei

Er waren ook vijf plaatsen voor de school. Tijdens WO I bezetten de Duitsers het klooster en in september 1918 moesten de zusters op de vlucht. Vanaf 1923 kwam een heropbloei en in de volgende jaren werden verschillende klassen bijgebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de schoolgebouwen weer opgeëist door de bezetter en kregen de kinderen weer les in vlaskamers en privéhuizen op de gemeente. Jaren na de oorlog werd er weer bijgebouwd. In 1966 werd de Driekerkenstraat heraangelegd. De grondwerken veroorzaakten een gevaarlijke verzakking van de fundamenten van de kapel die bij het klooster hoorde. Deze dreigde in te storten en moest afgebroken worden. Op die plaats bevindt zich nu de brede schoolpoort.”

(EDB)

Op 29 september kan je tussen 10 en 12 uur je verkoopbare rommel binnenbrengen in de kleuterschool in de Driekerkenstraat. Het klooster is zondag open vanaf 8 uur. De tentoonstelling van de Heemkundige werkgroep is ook op maandag 1 en vrijdag 5 oktober gratis te bezichtigen vanaf 16 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier