Een bewogen eerste jaar voor de Emobellies

(Foto PH)
Redactie KW

Het is één jaar geleden dat de Emobellies werden geboren. Dat zijn de innovatieve handgemaakte knuffels met vijf opkleefbare emoticon-patches die kinderen kunnen helpen om hun gevoelens vlotter uit te drukken. De jonge onderneemsters Elfi Vandenabeele en Lieve Deketelaere zijn de bedenkers.

De naam Emobellies verwijst naar het zakje op de buik van de knuffels waarin vijf emoticon-patches opgeborgen zijn. Deze patches symboliseren vijf basisemoties: blij, boos, bang, verdrietig en slaperig. Kinderen kunnen de verschillende patches eenvoudig met velcro op hun Emobellie hangen om zo letterlijk en figuurlijk een gezicht te plakken op hun emoties. Elfi en Lieve willen op die manier kinderen en hun ouders helpen om gevoelens gemakkelijker te herkennen en te benoemen.

Bij het ontwerpen hielden de bedenksters rekening met hun doelgroep. Zo zijn de Emobellies gemaakt van zachte stoffen in vrolijke kleuren. Daarnaast gebruiken Elfi en Lieve ook knisperstof en een verborgen belletje om de zintuigen van kinderen te prikkelen. Het idee hebben ze gezamenlijk bedacht. Lieve Deketelaere is productontwikkelaar van opleiding en werkt als creatieve freelancer in design & marketing. Maar ook Elfi, die maatschappelijk werker is van opleiding, is daarnaast nog creatief bezig als tekstschrijver.

Prototype

Lieve was door de ADD die bij haar dochtertje werd vastgesteld, al langer bezig met het maken van zintuiglijke kussens en emoticons in samenwerking met therapeutische centra. Het was echter buurvrouw Elfi die op het idee kwam om een knuffel te maken. “Mijn dochter Mona vocht de afgelopen twee jaar tegen leukemie en is door de bijwerking van sommige medicijnen vaak erg introvert”, vertelt ze. “Om haar te helpen in het uiten van haar gevoelens, hebben we samen de Emobellies bedacht. Om op een creatieve manier een gesprek te openen, combineerden we de emoticons van Lieve met een zintuiglijke knuffel. Op die manier werd het eerste prototype geboren.”

Interactief

“Hoe dit nu in zijn werk gaat? Wel, emoties zijn onze seingevers”, vertelt Lieve. “Emoties sturen ons, in onze gedachten en in ons gedrag. De Emobellies zijn een middel voor kinderen om zelf hun gevoelens aan te geven. Ouders die dit opmerken kunnen zo de kans grijpen om er dieper op in te gaan. De Emobellie is zo ontworpen dat zowel kinderen als volwassenen de knuffel spontaan en zonder uitleg op een juiste manier kunnen gebruiken.

“Momenteel ontwikkelen we een Emobellie-boek met magneten”

Er is niet één bepaalde manier om de Emobellie te gebruiken. Het belangrijkste is dat het een instrument is om gevoelens uit te drukken, zonder dat er een waardeoordeel aan gekoppeld wordt. Het idee dat elke emotie is toegelaten en waardevol is, primeert. Bij het Emobellie-boek dat we momenteel aan het ontwikkelen zijn, is het wel de bedoeling dat kinderen de voor hen passende emotie door middel van Emobellie-magneten uitdrukken. Deze magneten stemmen overeen met de vijf patches van de knuffels en worden interactief gebruikt doorheen de verschillende verhalen.”

Tactiele stoffen

“De vijf basisemoties blij, boos, bang, verdrietig en slaperig vormen eigenlijk een startpunt. Er zijn veel onderliggende subemoties. In het Emobellieboek zullen we met de verschillende verhalen veel genuanceerder kunnen inspelen op een veel breder spectrum van emoties.

“Emobellies hebben zeker ook hun nut in het onderwijs. De knuffel is geschikt voor een doelgroep van 3 tot 10-jarigen. De Emobellies worden al in enkele kleuterklassen gebruikt maar ook lagere schoolkinderen zijn enthousiast. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor en stimuleren diverse zintuigen door het gebruik van tactiele stoffen. En daarnaast kunnen ze uiteraard ingezet worden in de lessen die over gevoelens gaan. Dat is een thema dat bijna elk leerjaar wel op de een of andere manier aan bod komt”, weten Elfi en Lieve. (PH)

Geïnspireerd door Lara en Mona

“Mona heeft een lange weg afgelegd nadat er in augustus 2016 leukemie werd vastgesteld”, vertelt Elfi. “Na heel wat zware chemokuren heeft ze de ziekte overwonnen. Tweewekelijks een bloedonderzoek bij de huisdokter en om de zes weken een bezoek aan het UZ Gent houden ons nu gefocust.”

“Een hele tijd was contact met andere kinderen verboden. Dat deed emotioneel wat met Mona. Verzwakte kinderen of kinderen die in zichzelf keren, hebben vaak moeite om hun emoties uit te drukken. Voor Mona is de Emobellie echt een oplossing. Als ze geen zin heeft om te praten, spreekt de Emobellie in haar plaats. Het feit dat er een medium is om het gesprek te openen als ze dat wil, biedt troost. Ook mij geeft het wat gemoedsrust, ik weet beter wat er zich afspeelt in haar hoofd.”

Bondgenoot

Lieves dochter Lara kreeg ADD als diagnose. Dat heeft dezelfde kenmerken als ADHD, maar zonder hyperactiviteit. “Bij mijn dochter valt het op hoe snel de Emobellie een onmisbare bondgenoot wordt”, vertelt ze. “Zowel Lara als haar broer kunnen niet slapen zonder het gezichtje van de Emobellie op slaperig te zetten. Ook bij situaties waarbij Lara kwaad is, brengt de Emobellie soelaas.”

Info: www.emobellies.be en www.facebook.com/emobellies

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier