Eefje van De Stuyverij mag dineren bij de koning

Eefje Cottenier van De Stuyverij. (Foto Frank Toussaint)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 14 november mag sociale onderneemster Eefje Cottenier van De Stuyverij naar het koninklijk paleis van Laken. Zij is er uitgenodigd voor een diner met de koning en de koningin. “Een leuke erkenning voor het vele werken aan meer ruimte voor persoonlijke en maatschappelijke groei”, aldus Eefje.

Eefje Cottenier is begeesterd door sociale innovatie en gespecialiseerd in sociale economie. Ze is de oprichtster en bezielster van vzw De Stuyverij in Kortrijk, een sociaal experimenteerlab dat mensen en projecten laat groeien met een co-creatiemethodiek, een vorm van samenwerking waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van dit proces. Zij realiseerde tal van projecten met sociale impact. De belangrijkste zijn de mobiele sociale keuken Quatre-Car, het geefmonument Arc-De-Triomphe en COKIDO, buitenschoolse kinderopvang via een beurtrolsysteem.

Erkenning

“De uitnodiging is een complete verrassing”, aldus een opgetogen Eefje. “Onze naam circuleert al een hele tijd op lijstjes van organisaties die zich bezighouden met sociale zaken en overheden in heel Vlaanderen. De koning en de koningin zullen dat waarschijnlijk via hun kanalen doorgekregen hebben, vandaar de uitnodiging, denk ik. Het is een hele eer en een leuke erkenning voor het vele werken aan meer ruimte voor persoonlijke en maatschappelijke groei. Eigenlijk is het een erkenning voor meer ondernemerschap en werk dat er echt toe doet.”

Broedplek

DeStuyverij is ontstaan als een buurthuiswerking, maar groeide snel uit tot een voorbeeld van wat betrekken van mensen kan betekenen. “De door De Stuyverij ontwikkelde methodiek van ‘broedplekken’, plaatsen waar mensen actief op zoek kunnen gaan naar voldoening door samen te experimenteren, kreeg veel weerklank”, duidt Eefje. “Het uitgangspunt voor de broedplekken is het scheppen van een omhulling of ‘framily’ waar mensen zich thuis kunnen voelen en dichter bij zichzelf komen. Via deelname aan co-werklabs of groeitrajecten vinden mensen persoonlijk hun weg naar nieuwe zingeving of initiatieven gericht op (zelfbedruipend) ondernemen. Via vorming en netwerken wordt de werkwijze van de broedplekken verspreid naar organisaties en overheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier