Edward Vandorpe (26) van Le Plat Pays bij 33 meester-koks van België

Meesterkok Edward Vandorpe, samen metzijn moeder Karolien Puype. (foto ZB)
Redactie KW

Met Edward Vandorpe (26) telt het kleine Zandvoorde een van de 33 meesterkoks van België onder zijn inwoners. In de toekomst wil hij zich focussen op de korte keten.

Le Plat Pays is niet alleen een meesterwerk van de vermaarde Jacques Brel, met roots in Zandvoorde, maar ook de naam van een landelijk gelegen feestzaal in de Houtemstraat in Zandvoorde. Na de verkoop van hun beenhouwerij in Komen kochten Dirk Vandorpe en zijn echtgenote Karolien Puype een landelijk gelegen hoeve en bouwden die uit tot een gerenommeerde feestzaal met ook verblijfmogelijkheden. Sinds enkele jaren is zoon Edward (26) mede-eigenaar en mede-uitbater. Zijn liefde en passie voor het koken en de producten zorgden er voor dat hij werd opgenomen bij de 33 Meesterkoks van België of Compagnon de La Toque Blanche. Dit is een vereniging van Patroon-Keukenchefs die het gebruik van producten van eigen bodem verdedigen en promoten en duurzaam en lokaal werken.

Om opgenomen te kunnen worden, werd hij voorgedragen door Chef Koen Devos van La Cravache uit Rekkem. “Ik heb altijd graag in een team gewerkt om samen een doel te bereiken. Daardoor schep je een hechte band, als het ware een nieuwe familiale band. Dat is wellicht de reden dat ik een culinaire richting heb gekozen, want in een keuken moet je als team wel samenwerken. Velen zullen misschien denken dat mijn ouders me die richting hebben aangeraden, maar niets is minder waar”, aldus Edward.

Ervaring

Edward liep zes jaar school bij Spermalie in Brugge waar hij de richting Hotel-Toerisme volgde. Sommigen zullen hem misschien nog herinneren van het VTM-programma ‘De Nieuwe Garde’ waarbij enkele jongeren werd gevolgd tijdens hun opleiding tot kok. Daarna volgde hij nog een jaar les in Ter Duinen in Koksijde.

“Ik liep stage bij Wout Bru en ook bij Sergio Herman. Na het behalen van mijn diploma ging ik aan de slag bij sterrenrestaurants Boudry, Tables d’Amis en Souvenir, waar ik heel wat ervaring opdeed”, vervolgt Edward. Daarna moest hij de keuze maken tussen restaurant en feestzaal. “De keuze was niet zo gemakkelijk, want eigenlijk zijn dit twee totaal verschillende culinaire takken. Uiteindelijk ben ik voluit gegaan voor de feestzaal en ik heb er zeker geen spijt van. In onze branche is het team enorm belangrijk. Ons team bestaat uit negen mensen met inbegrip van mezelf, mijn vriendin Camille Gathem en mijn ouders. Deze ploeg samenhouden, is heel belangrijk.”

Toekomst

“Mijn droom is om in de toekomst met Le Plat Pays te focussen op de korte keten en dat kadert volledig in de zienswijze van de 33 meesterkoks”, zegt Edward. “Zo hebben we een overeenkomst met een lokale landbouwer die voor ons exclusief vleesvee kweekt. Het gaat om runderen van het ras Maine-Anjou. Verder wil ik groenten, kruiden, blaadjes en bloempjes gebruiken uit eigen tuin. Grote aandacht voor het streekproduct is belangrijk. Daarom heb ik ook al gepraat van Dirk Syx van de nieuwe aangeplante wijngaard De Nachtegael in Zonnebeke. Ik geloof 100 procent in de korte keten die in de toekomst aan belangrijkheid zal winnen.”

Edward wil voor de klanten alleen maar het beste. “Ik wil de mensen iets unieks en iets creatiefs voorschotelen, hen culinair verwennen, verbluffen en verrassen. In onze sector moet je immers voortdurend investeren. Altijd proberen beter te doen, moet dan ook ons devies zijn. Ik ben zeer kritisch als ik zelf uit eten ga, soms misschien wel té. Maar daartegenover ben ik ook kritisch voor mezelf. Als je niet beter wordt, of niet inventief bent, ga je immers achteruit.”

Corona

Corona is natuurlijk een harde dobber, vooral voor feestzaaluitbaters. “Plots viel alles weg”, verduidelijkt Edward. “Niks meer van festiviteiten, niets van inkomsten. Onze grootste zorg was ons team. Dat wilden we koste wat het kost behouden, maar dat is niet zo eenvoudig als er geen feesten zijn. We zijn heel inventief omgesprongen met de situatie. Eerst hebben we alles opnieuw op onze beenhouwerij gezet, want daar is het destijds allemaal mee begonnen. We hebben ook aan thuislevering gedaan. Nu mikken we voor 100 procent op de beenhouwerij en de pop-up brunch. Het is maar de vraag of er dit jaar nog uitzicht is op feesten en natuurlijk werkt dit wel eens op het gemoed. Maar we moeten vooruit. Gelukkig hebben mijn ouders altijd veel gewerkt, dit gekoppeld aan een grote hoeveel flexibiliteit en creativiteit. Dit komt nu goed van pas”, besluit Edward. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier