Edward schreef een nummer voor Ibe: “Het moest de kracht uitdragen die zij ook had”

De mama en papa van Ibe kwamen haar verhaal vertellen op het podium van De Warmste Week © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De familie Horatschek uit De Pinte kwam zondagochtend haar verhaal doen op het podium van De Warmste Week in Kortrijk. Een heel emotioneel moment. Zelfs Studio Brussel DJ Fien Germijns moest even naar een zakdoekje grijpen. De familie vroeg het liedje Ibe aan, naar hun dochter die vorig jaar overleed aan een zeldzame kanker na een strijd van vier jaar. “Ze heeft dat nummer de laatste dagen van haar leven grijs gedraaid”, klonk het.

Ibe werd dan ook speciaal geschreven voor Ibe door Edward Huyghe, het lief van een van haar beste vriendinnen, Nele Meuelemans. “Toen Nele mij opbelde en vertelde dat het deze keer echt niet meer goed zou komen met Ibe, was dat even slikken”, vertelt hij. “Ik besliste in augustus om een nummer voor haar te schrijven en wilde daar iets snel en vrolijk van maken. Dat was nu eenmaal hoe Ibe was. Ik wilde dat het nummer evenveel kracht zou uitdragen als zij had. Maar uiteindelijk is het toch iets meer ingetogen geworden. Ik schreef het vooral in de hoop dat het mensen troost zou bieden.”

En dat bleek ook het geval te zijn. Het nummer werd tientallen keren aangevraagd tijdens De Warmste week van Studio Brussel door vrienden en familie van Ibe. Zo vaak zelfs dat StuBru DJ Fien Germijns hen uitnodigde op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. “Twee dagen voor Ibe stierf werd het nummer professioneel opgenomen”, vertelt So Van Twembeke, de mama van Ibe. “Ze vond dat zo fantastisch, dat iemand een nummer over haar geschreven had. Ze heeft het echt grijs gedraaid.

Ibe overleed uiteindelijk op 23-jarige leeftijd op 16 december 2018, dat had ze zelf zo gepland. “We luisteren nog vaak naar haar liedje”, aldus haar mama. “Ik ervaar het nooit als iets triest, maar net als heel hoopvol.” “We hopen ook dat het liedje andere mensen troost kan bieden”, vult Phebe Vanderstraete, een jeugdvriendin van Nele nog aan. “Voor ons was Ibe niet zomaar een vriendin. Ze was meer een zusje. In het begin van het liedje kan je haar horen zingen. Dat is een opname die we maakten op een skilift. Ze was toen al heel ziek, maar wilde toch nog mee gaan skiën. Ook al was ze heel moe en had ze pijn van de chemo. Zo was ze gewoon, een heel sterk iemand. Als ze weer maar eens slecht nieuws kreeg dat ze was hervallen dan bleiten we een dag en dan was zij het die zei: Komaan, blijven gaan!”

Nele en Phebe organiseerden verschillende acties waarvan de opbrengst naar Care 4 Aya gaan. Een organisatie die jongeren met kanker ondersteund. “We proberen alles te doen met Ibe in ons achterhoofd”, vertellen ze. “Zo organiseerde Nele een tentoonstelling met poëzie en foto’s van Ibe”, vertelt Phebe. “Ik ging voor een benefietconcert, waar een nummer uit Moulin Rouge gespeeld werd, een van haar favoriete films.” Hoeveel de acties precies hebben opgebracht is nog niet duidelijk. Daar is nog wat telwerk voor nodig.

“Ik ga je ook meteen een einde geven voor je stuk”, zegt de mama van Ibe ferm. “Mijn dochter heeft tot het laatste moment heel graag geleefd. Ze heeft ons ook gezegd ‘leef voor mij’, we hebben haar dat beloofd en we zullen die belofte houden’, besluit ze.

(Annelies Nollet)

De familie en vrienden van Ibe met in het midden haar mama en papa.
De familie en vrienden van Ibe met in het midden haar mama en papa.© AN