Edouard Vermeulen van Natan schenkt 1.500 mondmaskers aan Jan Yperman Ziekenhuis

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Edouard Vermeulen van modehuis Natan legde op vraag van de burgemeester van Brussel de productie van zijn modehuis stil om over te schakelen op de productie van mondmaskers. Maandag kwam hij naar zijn geboortestad Ieper om 1.500 mondmaskers af te geven in het Jan Yperman Ziekenhuis.

De noodkreet van zorgmedewerkers naar mondmaskers viel niet in dovemansoren bij Edouard Vermeulen van Natan. De Ieperse couturier legde de productie van zijn modehuis stil om over te schakelen op de productie van meer dan 5.000 mondmaskers in zijn atelier in Brussel. “De burgemeester had gevraagd dat we ons steentje zouden bijdragen en mondmaskers zouden maken voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen in Brussel”, vertelt Edouard Vermeulen, die op 4 maart zijn 63ste verjaardag mocht vieren. “We zijn met veel enthousiasme op die oproep ingegaan en sinds vorige week maandag werd de normale productie stilgelegd om over te schakelen op het maken van de mondmaskers.”

Edouard Vermeulen had echter gehoord dat ook in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper er een tekort was aan mondmaskers. “Omdat ik zelf Ieperling ben van geboorte, volg ik het nieuws in mijn geboortestad nog steeds”, aldus Edouard Vermeulen. “Ik vond dan ook dat we ook iets mochten doen voor het ziekenhuis daar. Ik nam contact op met directeur Frederik Chanterie en hij vond het goed. Maandagvoormiddag ben ik dan ook langsgegaan in het ziekenhuis om persoonlijk 1.500 mondmaskers af te geven. Ik ben er zeker van dat ze de maskers daar goed kunnen gebruiken. Hiermee wil ik ook mijn respect betuigen voor de mensen die in de zorgsector werken en nu volop in de frontlinie staan.”

Edouard Vermeulen van Natan schenkt 1.500 mondmaskers aan Jan Yperman Ziekenhuis

Zijn vier vrouwelijke medewerkers van het atelier zijn ondertussen meer dan een week bezig met het vervaardigen van de mondmaskers. “We werken nog door tot dinsdagavond”, zegt Edouard Vermeulen. “Dan gaat ook het atelier dicht vanaf 1 april en blijft het gesloten tot het einde van de maatregelen. Het heeft weinig zin om te blijven doorwerken. De winkels zijn gesloten en we weten nog niet wanneer we ze opnieuw kunnen openen. Ik denk dat het nu vooral belangrijk is dat we ons goed aan de maatregelen houden die de overheid ons oplegt en hopelijk is dit dan allemaal snel voorbij. Het is voorlopig nog moeilijk te zeggen hoeveel omzet we verliezen door deze crisis. In het beste geval blijft dat bij 15%, maar hoe langer het duurt, hoe groter het verlies wordt.”

Hoewel Edouard Vermeulen het grootste deel van zijn tijd in Brussel vertoeft, keert hij graag terug naar Ieper. “Allebei mijn ouders leven nog en wonen nog in Ieper”, vertelt Edouard Vermeulen. “Geregeld kom ik hen bezoeken en als het even kan blijf ik ook graag overnachten. In deze coronatijden gaat dat niet natuurlijk, maar we hopen elkaar snel weer in levende lijve te zien.”

“Ik zag vanmorgen in het Jan Yperman Ziekenhuis een goede organisatie. In die zin heeft België chance gehad dat ze zich op tijd konden voorbereiden op de toevloed aan patiënten met het coronavirus en dat het epidemie goed opgevolgd wordt. Ik was ook onder de indruk van de West-Vlaamse solidariteit die ik zag”, besluit Edouard Vermeulen.

Natan is een Belgisch modehuis van de ontwerper Edouard Vermeulen, gespecialiseerd in luxekleding en accessoires voor vrouwen. Natan heeft zeven eigen winkels en wordt het merk wereldwijd verdeeld. Edouard Vermeulen is vooral bekend als de ‘couturier van de koninginnen’. Zo kreeg hij in 1999 de opdracht om de trouwjurk van Koningin Mathilde te ontwerpen. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier