Edewalle viert 150 jaar pastorie met feestelijke eucharistieviering

Edewalle viert 150 jaar OLV-Hemelvaartkerk Edewalle, op de foto de leden van de kerkfabriek met vlnr: pastoor Christ Demeester, Erik Claeys (voorzitter), Rosa Moutton (secretaris), Daniel Devos (penningmeester) en leden Marcel Vangheluwe en Arnold Casteleyn. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Wilden de bewoners van Bescheewege en ‘Edewalle Busch’ 150 jaar geleden op zondag naar een kerkdienst, dan moesten ze daarvoor naar Kortemark, Handzame, Werken of Bovekerke. Op vraag van de pastoor van Bovekerke kregen de bewoners uiteindelijk een eigen kerk, en ook een pastorie. Vandaag herdachten de inwoners met een feestelijke eucharistieviering de eerste

Alle Edewallenaars kregen een uitnodiging in de bus voor de feestelijke eucharistieviering om 17.30 uur in de O. L. V. Hemelvaartkerk, aansluitend bood het gemeentebestuur van Kortemark een receptie aan in OC Edewallehof.

Over de wetenswaardigheden en het bestaan van de kerk van Edewalle putte Daniël Devos, die samen met Erik Claeys, Rosa Moutton, Marcel Vangheluwe en Arnold Casteleyn kerkraadslid is, uit het lijvig boek van de eerste proost van Edewalle, August Vercaemer.

“Zo’n 150 jaar geleden waren de bewoners van Bescheewege aangewezen op de kerken van Kortemark, Handzame, Werken en Bovekerke. In de tijd liepen er enkel aardewegen van Koekelare naar Kortemark, en van Handzame naar hier”, ontdekte Daniël.

“Het was de tijd van hard werken voor de mensen. De zevende dag was een rustdag en die dag werd door iedereen trouw gebruikt om naar de kerk te gaan. Vooral in de winter was het hard labeur voor de klompendragende mensen om in de kerk te geraken. De toenmalige pastoor Pieter-Jan Debruyne van Bovekerke had medelijden met zijn beslijkte parochianen en legde zelfs bussels stro op de weg.”

“In die tijd was het grootste deel van de landbouwgronden in bezit van baron Gilles de Pelichy. Toen priester Debruyne pastoor in Izegem werd, vroeg hij de baron om een kerk te bouwen in die afgelegen streek. De baron, die erg gelovig was, ging akkoord en naast een kerk schonk hij ook een pastorie.”

Klooster en school

Op 10 juli 1871 werd bovengenoemde August Vercaemer als eerste proost van Edewalle benoemd.” Zolang Edewalle geen parochie was, maar slechts een proostdij, mocht proost Vercaemer geen begrafenissen, huwelijken en doopsels toedienen”, verduidelijkt Daniël Devos.

Intussen was men ook begonnen met de bouw van de kerk, die klaar was begin 1872. Een jaar later bouwde de baron ook een klooster en klaslokalen die de naam kregen ‘Armschool van St.-Charles.”

“Pas op 22 augustus 1901 werd Edewalle erkend als zelfstandige parochie. Nog een belangrijk jaartal is 1922 waarin de baron heel Edewalle te koop stelt, zo kon elke Edewallenaar een eigen huis kopen of bouwen.”

Elke 14 dagen is er op zondag om 9 uur in de kerk van Edewalle nog een misviering. “Er worden ook nog huwelijken ingezegend en begrafenissen opgedragen, maar tot nu toe waren er nog maar twee dit jaar”, vertelt Marianne Vulsteke, echtgenote van Daniël. Toch ziet Marianne de parochie nog verjongen. “Veel huizen worden opnieuw verkocht, meestal aan jonge mensen. Zo kreeg het schooltje van Edewalle er de laatste jaren heel wat kindjes bij.” (Trui Lievens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier