Edelsteenzetter Alain Bruyneel vond roeping in de fitnesswereld: “Net op tijd onze rug kunnen rechten”

Alain Bruyneel wist met One Gym het hoofd net boven water te houden. “We zijn opnieuw klaar voor de toekomst.” © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Alain Bruyneel is ondertussen al vijf jaar de man achter One Gym in de Hugo Verrieststraat in Emelgem. Maar hij investeerde ook fors in zijn zaak en de in totaal tien maanden sluiting dreigden hem zuur op te breken. “We hebben een oplossing gevonden en zijn klaar voor de toekomst.”

Alain Bruyneel groeide op met oudere broer Johan en jongere zussen Cindy en Daisy. Vader Walter Bruyneel overleed al in 1993, met moeder Georgette Lippens werd de juwelierszaak op de Grote Markt verder gezet. Maar ook de fiets stond altijd centraal in het gezin. Iedereen kent de carrière van Johan, die eerst als wielerprof furore maakte en later ook als ploegleider van Lance Armstrong. Maar ook Alain Bruyneel was uit het wielerhout gesneden. “Ik had misschien wel evenveel talent als mijn broer. Maar ik was nog geen 20 jaar toen ik al moest stoppen door aanhoudende allergie-opstoten. Ja, eerlijk gezegd deed dat toen wel pijn. Ik bleef de grootste fan van mijn vier jaar oudere broer, maar telkens denk je ook dat je zelf in dat peloton had kunnen meerijden.”

Er is opvolging op komst!

“Ja, niet bij mijn kinderen, maar ons neefje Louis Blouwe (zoon van zus Daisy, red.) wordt volgend jaar prof. Hij heeft net een knie-operatie achter de rug waardoor hij nog het EK moest missen. Maar er zit potentieel in.”

En hoe vergaat het Johan ondertussen?

“Goed. Hij woont in Madrid. We zien hem twee tot drie keer per jaar, maar hebben natuurlijk op andere manieren vaak contact.”

Johan zocht het in het wielrennen, jij stapte in de ouderlijke zaak.

“Ik ontwikkelde me als edelsteenzetter. Een beroep dat je nu nauwelijks nog vindt. Het was heel secuur werk. Niet te onderschatten, omdat je voortdurend door een microscoop zit te werken en het heel nauwkeurig moet gebeuren. Ik heb dat altijd graag gedaan, maar opeens was het tijd voor iets anders. Van het minutieuze werk naar me meer sportief uitleven.”

Hoe belandde je in de fitnesswereld?

“Ik was al bezig met sporten en gezondheid. Ik volgde daarvoor ook enkele opleidingen, de ene al leerrijker dan de andere. Ik heb zo mijn eigen methodes waarin ik geloof en die ook blijken te werken. In 2016 konden we hier een fitnesszaak overnemen. Daarvoor had dit gebouw nog dienst gedaan als… goudsmederij. Zelf hebben we hier heel wat verbouwd en ook veel materiaal aangekocht. Een niet te onderschatten investering.”

Een gezond lichaam is belangrijker dan vaccin

Met One Gym ging je meteen je eigen weg.

“Ik heb een eigen systeem ontwikkeld waarbij ik in acht weken iemand fel kan laten vermageren. Zeg maar van nul naar een topconditie brengen en dat met veel vet- en dus gewichtsverlies. Iemand die bij mij komt, krijgt eerst een intakegesprek waarbij ik alles van a tot z uitleg. Daarna gebeurt een huidplooimeting en wegen we de persoon. Vervolgens stellen we ons een doel. Ik doe dan een voorspelling hoeveel gewicht de man of vrouw zal verliezen als hij of zij zich aan mijn programma houdt. Dat gewichtsverlies is meestal spectaculair. Het record staat op 37 kilogram. Mijn systeem bestaat uit een combinatie van voeding, sporten en motivatie. Daar puur ik ook mijn voldoening uit als personal trainer.”

Maar je kunt hier wellicht ook gewoon komen sporten?

“Ja, iedereen die dat wil, kan hier een work-out komen doen. We hebben verschillende abonnementsformules en wie een abonnementje neemt, krijgt van ons ook een uurtje persoonlijke begeleiding waarbij we uitleggen hoe je de verschillende toestellen best gebruikt en hoe je blessures voorkomt. Maar we hebben ook groepslessen. De spinning is hier heel populair. Zo hebben we de ‘early birds’ die ‘s ochtends om 6 uur al opstaan om te komen spinnen voor ze naar hun werk gaan. Maar we doen hier ook in groep Tabata-training. Dat is een methode waarbij je sporten aan heel hoge intensiteit afwisselt met rust. Ook hier speelt het mentale opnieuw een belangrijke rol. In feite zijn we zoogdieren. We zijn gemaakt om te overleven dus kunnen we wegrennen zonder de pijn te voelen als ons leven echt in gevaar is. Dat komt door de adrenaline die vrijkomt. Als we gewoon sporten, ervaren we wel pijnprikkels, maar daar moet je net je grenzen kunnen verleggen. Er wordt te vaak gezegd dat bewegen gezond is. Het is natuurlijk beter dan stil zitten, maar met gewoon bewegen, blijf je in je comfortzone. Om resultaat te boeken, moet je jezelf kunnen trachten te overstijgen.”

Je geeft ook ruiterlijk toe dat de lockdowns je bijna genekt hebben.

“Het zag er op een moment naar uit dat het slecht ging aflopen. We hadden zwaar geïnvesteerd, maar er blijven ook rekeningen binnen komen van verzekeringen, boekhouders, belastingen, RSZ… Maar we hebben een oplossing gevonden en net op de tijd de rug kunnen rechten.”

Je had ook twee keer zelf corona.

“Als een van de eersten in maart 2020 en nu ook nog recent. De eerste keer heb ik het nooit geweten, maar merkte men het achteraf in mijn bloed. De tweede keer ben ik er ook niet ziek van geweest, gewoon het smaak- en geurverlies was vervelend. Niets in vergelijking met toen ik ooit eens serieus de griep had. Ik vind dat men ook een verkeerd beeld schetst van corona. Bij echte pandemieën wordt een groot deel van de wereldbevolking weggeveegd. Dit is volgens mij een virale infectie waarvan het sterftecijfer nog maar 0,02 procent van de wereldbevolking bedraagt. Pas op, ik leef met iedereen mee die iemand verliest. Maar ik ben ervan overtuigd dat de overheid evenveel moeite zou moeten doen om mensen aan te zetten om te sporten dan om ze aan te sporen zich te laten vaccineren. Maar wat deden ze bij de lockdowns, net de plaatsen waar mensen kunnen gaan sporten gingen op slot. En nu is hier bij ons 90 procent van de bevolking gevaccineerd en woekert het weer. Dus: sporten blijft de oplossing om gezond te blijven.”

Wie is Alain Bruyneel

Privé

Alain Bruyneel (53) is samen met Sonja de Mulder. Alain is de vader van Aline (26), Aaron (21) en Leon (16). Hij woont en werkt in de Hugo Verrieststraat in Emelgem.

Opleiding en loopbaan

Na de studies economie-moderne talen leerde hij de stiel van goudsmid in Heule. Hij werkte 20 jaar in de familiezaak Juwelier Bruyneel op de Grote Markt. In 2016 startte Alain met One Gym.

Vrije tijd

Sporten is zijn hobby en van zijn hobby heeft hij zijn beroep kunnen maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier