Eddy Vandenhouweele verzamelt postkaarten van uit Amerika tot Rusland

Eddy Vandenhouweele met zijn verzameling: veertig jaar passie. (foto LC)
Paul Bruneel

Heel Middelkerke kent hem als bokskampioen en gewaardeerde kracht op de begraafplaats. Maar Eddy Vandenhouweele is ook een verwoed verzamelaar van oude postkaarten van de gemeente. Een passie die hij ‘erfde’ van een leraar op school.

Eddy Vandenhouweele (61) is een naam die klinkt als een bel in Middelkerke. Hij werkte jarenlang voor de gemeente Middelkerke op de begraafplaats, maar is vooral gekend omwille van zijn sportieve prestaties.

Passie gestart als kind

Als bokser werd hij kampioen van België zowel bij de amateurs als bij de grote jongens en in 1990 nam hij de Flandria Boxing Club over van Theo Vanhaverbeke. Hij runt die nog altijd met heel veel enthousiasme. Eddy is ook de organisator van het jaarlijkse boksgala in Middelkerke.

Want minder mensen weten, is dat Eddy ook al jaren een verwoed verzamelaar van postkaarten van Middelkerke is. “Ik denk dat ik die hobby al veertig jaar heb, maar er is niet altijd evenveel tijd voor geweest“, vertelt Eddy. “Ik weet dat ik als kind al een passie had voor oude foto’s en postkaarten van Middelkerke. Ik had een leraar die dat verzamelde en uiteraard was ik fier als ik regelmatig een mooi exemplaar kon meenemen naar school.”

Ruim 3.000 stuks

Hoeveel exemplaren hij precies heeft, weet hij niet. “Ik denk dat ik toch zeker een 3.000 verschillende postkaarten heb en daarbij nog een pak oude foto’s. Er zitten exemplaren tussen van hetzelfde gebouw, maar uit een andere hoek gefotografeerd, of soms zijn er kleine details die het verschil uitmaken.”

“Weet je, er worden zoveel mooie gebouwen gesloopt en deze postkaarten zijn een laatste getuigenis van wat er ooit was. Ik denk dat dat ook een van de redenen is waarom ik dit verzamel.” Door de coronamaatregelen heeft Eddy nu meer tijd voor zijn hobby en is hij bezig met het klasseren van al zijn exemplaren.

Van 5 Tot 120 euro

“Ik heb verschillende albums en klasseer de postkaarten volgens straat of thema. Uiteraard zijn er van Middelkerke heel veel meer dan van pakweg Wilskerke of Slijpe, en voor zeldzame exemplaren durven verkopers veel geld vragen. Laat ons stellen dat een postkaart van de dijk maximum vijf tot tien euro kost als het een mooi en oud exemplaar is, maar een kaart van een straat of een gebouw waaraan veel is veranderd kan gemakkelijk tot honderd euro oplopen.”

“Ik heb enkele mooie exemplaren, zoals van de Gasstraat waar ik woon: die kaart is honderd euro waard. Of neem nu een postkaart van de Grand Boucherie Moderne in de Kerkstraat, waar nu de Toogoloog is: daarvoor betaal je honderdtwintig euro.”

Wereldwijd verspreid

“Ik kijk iedere dag op internet als er nieuwe exemplaren zijn. Maar als je er al zoveel hebt, is het niet gemakkelijk om nog nieuwe op de kop te tikken. De postkaarten zijn ook wereldwijd verspreid. Ik kocht enkele jaren geleden twee postkaarten van Westende bij een Amerikaan, en ik kocht ook al postkaarten van Middelkerke in Rusland en Canada”, legt Eddy uit.

Het merendeel van zijn verzameling bestaat uit postkaarten die hij kreeg. “Toen ik op de begraafplaats werkte, wisten heel wat mensen van mijn verzameling. Het gebeurde vaak dat bezoekers een oude postkaart voor me meebrachten. Het is en blijft een mooie hobby, met vooral mooie herinneringen aan vroeger.” besluit Eddy.