Eddy Durnez organiseert workshop Wijnbouw aan de kust

Eddy Durnez wil meer wijngaarden aan de kust. (foto LC)
Paul Bruneel

Wijnbouwer Eddy Durnez pakt uit met de opvallende workshop ‘Wijnbouw aan zee’. Op de grens van Middelkerke en Wilskerke heeft hij zijn eigen wijngaard. Met deze cursus wil hij anderen de kans geven om met kennis van zaken zelf een wijngaard op te starten.

Middelkerke heeft sinds enkele jaren een reputatie opgebouwd met het Champagneweekend en Wijn aan zee. De kans bestaat dat binnen afzienbare niet enkel wijnbouwers uit het buitenland hierop aanwezig zullen zijn maar dat ook Middelkerkse wijnboeren hun eigen wijn er zullen voorstellen. Voor lokale wijnbouwer Eddy Durnez kan dit zeker. Sinds enkele jaren heeft hij zijn eigen wijngaard op de grens van Middelkerke en Wilskerke. Deze bestaat uit 500 druivenstroken met 90 procent witte en 10 procent rode druiven, gaande van acolon en pinot noir, over chardonnay en Siegerebe tot sauvignon blanc, regent en johanitter. Normaal gezien moeten deze dit jaar al zo’n 200 flessen wijn opleveren en vanaf volgend jaar moet het lukken om 500 tot 600 flessen wijn te bekomen. De wijn die Eddy maakt, heet Zeewientje. Er zal zowel witte, rode als rosé wijn verkregen kunnen worden.

Eddy Durnez is eigenlijk afkomstig van de Leiestreek en woont nu in Middelkerke. Hij is al een hele tijd bedreven in de wijnbouw. Indertijd startte hij al met workshops wijnbouwen in de Leiestreek. “Het is altijd al mijn bedoeling geweest dat mensen na het volgen van de cursus zelf aan de slag kunnen gaan”, zegt Eddy. “Mijn workshops gaan dan ook verder dan gewoon wijn leren kennen. Ik geef de cursisten alles mee over de verschillende rassen, het snoeien, de pluk, de gisting, de metingen, de botteling en de wetgeving.”

Meteen aan de slag

“De workshops die er nu zitten aan te komen vanaf april krijgen bovendien een meerwaarde want er zijn tien loten grond beschikbaar van zo’n 750 vierkante meter die door de wijnbouwers in spe gehuurd kunnen worden voor een periode van tien jaar. Ze kunnen dus meteen aan de slag op een eigen veld.”

De workshop die wordt gegeven door Eddy Durnez start op 19 april en gemiddeld om de twee maanden is er een volgende cursusdag. “Op die manier kunnen de cursisten meteen ook het hele wijnjaar in al zijn facetten aan den lijve ondervinden. De workshop is betaalbaar gehouden. Deelnemers betalen 380 euro en hierin zijn ook twee cursusboeken begrepen en zes maal een culinaire maaltijd, want ook dat hoort erbij. Het is immers ook belangrijk om te weten welke wijn bij welk gerechten past. Wie een stuk grond wilt huren, betaalt 360 euro per jaar.”

Wijnbouwbeurs

Eddy Durnez wil zijn liefde voor het maken van wijnen niet alleen doorgeven via zijn workshops maar ook via de eerste wijnbouwbeurs van de Lage Landen die hij op 14 en 15 maart mee organiseert in de expohallen in Waregem. Er zijn 50 standhouders aanwezig. De toegang is gratis voor iedereen die zich vooraf registreert via www.vi-tec.be.

Wie zich geroepen voelt om de workshop te volgen en zo straks misschien een van de pioniers van de Middelkerkse wijnbouw te worden, kan contact opnemen met Eddy Durnez op het nummer 0471 46 45 49. Het aantal deelnemers is beperkt, dus vlug zijn is de boodschap. (PB)

Eddy Durnez organiseert workshop Wijnbouw aan de kust

Eddy Durnez organiseert workshop Wijnbouw aan de kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier