Eddy De Ketelaere blijft de politiek volgen, maar mist hem niet

Ereschepen Eddy De Ketelaere lachend in de keuken: “Beetje bij beetje begin ik me de plaatselijke Jeroen Meus te voelen.”©Johan Sabbe
Ereschepen Eddy De Ketelaere lachend in de keuken: “Beetje bij beetje begin ik me de plaatselijke Jeroen Meus te voelen.”©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het was zeker niet van moeten, want CD&V had hem in oktober 2018 graag opnieuw op de lijst gehad. Maar er was geen lievemoederen aan: Torhoutenaar Eddy De Ketelaere besloot een punt achter zijn lange politieke carrière te zetten. “Een beslissing die ik me niet beklaagd heb”, zegt hij in onze reeks Interne Keuken.

Eind 2018 liet de populaire schepen bijgevolg zijn mandaat varen. Op datzelfde moment ging hij ook als zelfstandige verzekeringsmakelaar met pensioen. Hij wou meer tijd vrijmaken om van het leven te genieten en als familieman zijn vrouw, zijn dochter en zoon, zijn twee schoondochters en zijn twee kleinzoontjes te koesteren. Plus: hij ergerde zich almaar meer aan de vergaderdrang en de administratieve mallemolen bij het voeren van beleid. Vroeger volstond een simpel telefoontje om de kleine problemen voor de mensen op te lossen, maar de laatste jaren niet meer. Plots overheersten de paperassen en strikte regeltjes. En daar werd Eddy niet bepaald vrolijk van.

Fietspad Spoor 3 is zijn stokpaardje

“De plaatselijke politiek blijft me hoe dan ook na aan het hart liggen”, zegt hij. “Maar ik mis het wereldje niet. Stiekem had ik gehoopt dat de burgemeester en de schepenen niet zonder mij zouden kunnen, maar dat bleek niet het geval te zijn (schatert) . Grapje, hoor, ik heb nog altijd een prima verstandhouding met hen. Ze leveren samen met de gemeenteraad en de grondig vernieuwde administratieve diensten prachtig werk voor onze stad. Ik merk dat ze een duidelijke visie hebben en dat alles gebeurt binnen de financiële mogelijkheden.”

Mijn hogere leeftijd heeft ook voordelen: nu kan ik meer tijd vrijmaken

“Er worden nu diverse projecten uitgevoerd of opgestart, waarvan ik als schepen nog de voorafgaande besprekingen heb mogen meemaken. Dan heb ik het op de eerste plaats over mijn stokpaardje, de fietssnelweg Spoor 3 langs de spoorweg van Torhout naar Lichtervelde. Hopelijk kan dat pad in een later stadium doorgetrokken worden tot in Kortemark en wellicht zelfs tot in Ieper.”

“Er zijn voorts de stadskernvernieuwing, de heraanleg van de Noordlaan, de renovatie van de straten op De Goede Herder, enzovoort. Het is nu even flink doorbijten voor de Torhoutenaren, want de omleggingen zijn uiteraard lastig. Maar over een aantal jaar zullen we een grondig vernieuwde stad hebben, waar het goed is om te wonen, te shoppen, te wandelen en te verpozen.”

Nood aan contacten door corona gefnuikt

“Als gewezen loketbediende bij de post en later als verzekeringsmakelaar heb ik het voorrecht gehad om mensen van allerlei pluimage te ontmoeten. Dat heeft me als persoon veel bijgebracht. Een stukje levenswijsheid. Ik heb behoefte aan menselijk contact en dat is net wat corona me voor een groot deel ontnomen heeft. Zo spijtig! Gelukkig wonen we in de Denderstraat op Torhout-Oost, een van de mooiste buurten van de stad. Onze straat is erg kort, er staan maar negen huizen. Van de bewoners is er amper één koppel nog niet met pensioen. We hebben uitstekende buren. We steunen elkaar door dik en dun. Vroeger hadden we te weinig tijd, maar sinds ons pensioen hebben we elkaar beter leren kennen.”

“In de voorbije coronaperiode heb ik geprobeerd om er met onze familieleden het beste van te maken. Onze jaarlijkse gezamenlijke reis naar Spanje hebben we enkele weken geleden jammer genoeg moeten annuleren. De 26ste keer op rij naar dat zonnige land zal voor volgend jaar zijn. Als ik met onze twee kleinzoontjes, die mijn allerbeste vrienden zijn, een paar dagen mag optrekken, kan mijn vakantie niet meer stuk. Ik kan daar enorm van genieten.”

“Stilzitten lukt me niet. Thuis zijn er natuurlijk de orders van mijn vrouw Bibiana (lacht), maar ook de kinderen kunnen paps hulp geregeld gebruiken. Dan ga ik met veel plezier een handje toesteken. Bij oma, mijn schoonmoeder, ben ik intussen gepromoveerd tot de klusjesman nummer één.”

Lange carrière als voetballer gehad

“Mijn vorderende leeftijd houdt me niet speciaal bezig, maar ik kan er natuurlijk niet naast kijken. Sommige fysieke inspanningen, zoals recent het aanleggen van een nieuw terras, wegen nadien serieus door. Maar anderzijds heeft mijn hogere leeftijd ook voordelen, zoals tijd hebben voor een gezellige babbel met om het even wie en genieten van een aperitiefmoment zonder naar de horloge te moeten kijken.”

“Ik blik weleens met heimwee op mijn lange carrière als voetballer terug. Ik ben trots op wat ik al die jaren op het veld gepresteerd heb. Maar iets minder trots ben ik op mijn huidige conditie. Het sporten staat op een laag pitje. Hooguit nog wat fietsen, de mooie West-Vlaamse wegen verkennen met mijn chopper en wandelen met ons hondje Lemke. Gevolg: de gevreesde uitzetting van mijn buikomtrek. Daar zitten uiteraard ook de lekkere maaltijden voor tussen die Bibiana voorschotelt.”

Zijn bouillabaisse is bekend tot in Marseille

“Sinds ik met pensioen ben, heb ik het koken ontdekt. Ik kan niet tippen aan de keukenkunsten van Bibiana, maar beetje bij beetje begin ik me de plaatselijke Jeroen Meus te voelen (gniffelt) . Ik kan geen boekenzaak binnenstappen zonder met een nieuw kookboek buiten te komen. Mijn specialiteit is alles wat met barbecueën en grillen te maken heeft. (guitig) Mijn bouillabaisse is bekend tot in Marseille en de Costa Brava. Net als mijn coq au vin en in de winter mijn Vlaamse hutsepot.”

“Ik ben nu officieel aangesteld als voorproever in eetcafé Paviljoen op Don Bosco, gerund door mijn zoon Yannick en zijn vrouw. Al vrees ik dat ik de culinaire kwaliteiten van schoondochter Stephanie nooit zal kunnen benaderen.”

Privé

64 jaar op 21 juli, woont in de Denderstraat, getrouwd met Bibiana Naeyaert (63), dochter Heidi (42) met Stephanie Lagae (32) en zoon Yannick (34) met Stephanie Maes (31), kleinzoontjes Bent (6) en Luiz (3).

Loopbaan

Eerst 16 jaar loketbediende bij de post, daarna (vanaf 1995) zelfstandige verzekeringsmakelaar. Eind 2018 zijn kantoor overgelaten en met pensioen.

Vrije tijd

Lang politiek actief geweest voor CD&V. Van begin 1995 tot eind 2018 gemeenteraadslid en vanaf halfweg 2007 schepen. Besloot in 2018 om zich niet meer verkiesbaar te stellen. Heeft tot zijn 39ste gevoetbald: 12 jaar in het eerste elftal van VK Torhout en daarna vijf jaar bij Handzame, twee jaar bij Tielt en nog kort bij Snaaskerke en Aster Aartrijke, waar hij ook trainer was. Trekt al ruim 25 jaar met het gezin op reis naar Spanje. Fietst en wandelt graag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier