Eddy Clarysse schrijft boek: “Het verhaal van Risquons-Tout is vandaag te weinig bekend”

Eddy Clarysse en zijn echtgenote Katleen De Potter stellen het boek voor. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Eddy Clarysse (75) uit Bissegem brengt een boek uit over het gevecht in Risquons-Tout in 1848. “Iedereen moet weten hoe onze voorouders de geschiedenis van ons land geschreven hebben met bloed, zweet en tranen”, zegt hij.

Eddy Clarysse werd in 1944 in Bissegem geboren op de tafel van zijn grootmoeder. “Mijn ouders vertelden veel over bombardementen. Mijn moeder werd net als ik tijdens een oorlog geboren, maar dan in 1917. Haar ouders en broers – ze waren met 14 – hadden het vaak over de oorlog. Deze verhalen vertelde mijn moeder door aan mij. Ik werd geboren op 4 april 1944, nog voor de landing van de geallieerden en voor de zware bombardementen in Bissegem.”

Eddy werkte vroeger bij Kerckhof-Gryspeerdt waar hij 18 jaar leveringen deed en de laatste tien jaar op dispatching werkte. Daarna trok hij voor acht jaar naar Luxaplast en de twee laatste jaren van zijn loopbaan werkte hij bij Isobar in Kuurne. Naast zijn vaste jobs werkte Eddy ook voor de Weekbode, later het Kortrijks Handelsblad. In 1987 trok hij naar het Wekelijks Nieuws. In 2002 ging hij met pensioen. Vanaf dan begon Eddy alles te verzamelen wat met oorlogen te maken had. Hij kwam in contact met mensen van ‘t Fort van Liezele in Puurs. “Zij waren gekostumeerd en zo begonnen wij in 2004 ook met de Belgische Oorlogs EvocatieGroep, met als doel de gesneuvelde soldaten niet enkel in gedachten maar ook visueel te herdenken. Op herdenkingen komen we in het uniform van Belgische infanterie uit 1914 en van verpleegsters uit 1914-’18.

Belangrijk voor de geschiedenis van België

Bij zijn zoektocht naar materiaal over de oorlogen, vond Eddy een klein schriftje uit 1935 over Risquons-Tout, waar in 1848 een zwaar gevecht plaats vond. “Risquons-Tout was toen een gehucht in Rekkem. In de jaren zestig is het geannexeerd bij Moeskroen.” Eddy zocht meer informatie over het gevecht, maar hij kwam tot de vaststelling dat hier niet veel over geweten was. “Enkel eregouverneur Paul Breyne kon er iets over vertellen.” Eddy vond het belangrijk om verder te zoeken en er een boek over te schrijven. Daarin blikt Eddy terug naar de periode 1845-1849. “Hier gebeurden feiten die belangrijke gegevens zijn in de geschiedenis van België en die niet of onvoldoende gekend zijn. In Risquons-tout werd een legermacht van asielzoekers door een Belgische legerafdeling onderschept. Er vielen doden en er werden veel mensen krijgsgevangen genomen. De slag duurde slechts een voormiddag, maar was enorm zwaar. De aanleiding, enkele hilarische gebeurtenissen, hoe het zover kon komen en welke straffen uitgesproken werden kan je in mijn boek lezen”, stelt Eddy. (EDB)

Het boek is te koop bij Eddy Clarysse via ec1959993@scarlet.be voor 20 euro. Je kan Eddy ook bellen op 0496 60 90 01

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier