EcoLiving op zoek naar financiële steun voor verder gebruik van pand in de Langestraat

Peter Clerckx.©Davy Coghe Davy Coghe
Peter Clerckx.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Peter Clerckx (56) engageert zich als geboren en getogen Bruggeling voor een ecologische en sociale stad. Zijn initiatief EcoLiving bevindt zich in een pand in de Langestraat in het centrum. Na 2,5 jaar dreigt de verkoop van het gebouw en is hij op zoek naar fianciële ondersteuning.

“Mensen komen hier samen, ontmoeten elkaar, het zou jammer zijn dit te verliezen”, opent Peter Clercq. “We werken met een vrijwilligersploeg, waarvan een tiental mensen wekelijks komen en die goed op elkaar afgestemd zijn. In ruil voor hun inzet, ontvangen ze ‘ecos’, een gemeenschapsmunt waarmee ze hier aankopen kunnen doen. We verkopen verse groenten en fruit, alsook voedingsproducten die uit winkels gehaald worden omdat ze hun vervaldatum bereikt hebben. Ik streef in alles naar ‘samenbelang’ en zoek naar verbinding met een netwerk, waarbij we elkaar kunnen aanvullen en versterken.”

Ruilsysteem

EcoLiving ontstond vanuit het idee om een transitie in Brugge teweeg te brengen. “Met ecos heb ik de voeding die ik ophaalde een waarde gegeven. Ondertussen is onze werking uitgebreid met de verkoop van meubels en kleding. Het aanbod is groot. Er wordt heel veel binnengebracht en het is duidelijk dat er vraag is naar zo’n plaats. Er kan ook met euro’s betaald worden, mensen hebben de keuze. Wie het niet breed heeft, kan bepaalde taken uitvoeren zoals herstellingen of sorteerwerk, in ruil voor voeding. We hebben ook een actie ‘de peuk erin’, waarbij mensen peuken binnenbrengen en in ruil ontvangen ze ecos. Zo dragen we bij aan een propere stad en betere samenleving. Ik weer steevast auto’s en ga liever zelf spullen tot bij mensen brengen met mijn speciaal uitgeruste fiets, dus er is geen gevaar voor verkeersoverlast.”

Blijven groeien

EcoLiving bevindt zich in een pand in de Langestraat. Peter hoopt dan ook steun te vinden om de ruimtes verder te kunnen benutten. “Ik hoop iemand of meerdere partijen te vinden die de schouders onder het project willen zetten en die ons de financiële steun kunnen bieden of ons de kans kunnen geven om de ruimte verder ter beschikking te stellen. Zo kan het project ook bekender worden bij een breder publiek en op lange termijn blijven groeien. We willen ook een aantal lezingen geven aan Hogeschool Vives.”

(Lise Surmont)

Info: https://ecolivingbrugge.blogspot.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.