Echtpaar tovert hoeve om tot B&B met vier kamers: het straffe verhaal van Het Meikenshof

© Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Dirk De Vlieger groeide op in Dentergem, maar is al 40 jaar vertrokken van de ouderlijke woning. De hoeve van zijn ouders en grootouders liet hij ombouwen tot een moderne woning en een nieuwbouwgedeelte waar hij en zijn vrouw Hilde gasten kunnen ontvangen.

Het Meikenshof heeft de Tieltseweg 49 in Dentergem als adres. Het laatste huis van Dentergem, of het eerste als je vanuit Tielt de gemeentegrens bent overgestoken. Vanuit de nieuwe B&B heb je alvast zicht op de Poelberg. Ook de Meikensbossen liggen haast letterlijk binnen handbereik. Heel wat troeven dus om een B&B te starten. En dat op de ouderlijke hoeve van Dirk De Vlieger. En daar hangt een heel verhaal aan vast.

Dirk De Vlieger groeide op op de hoeve. Maar na zijn studies ging hij met zijn echtgenote Hilde Devroe (uit Anzegem) als snel in Oostende wonen. Vijf jaar later verhuisden ze definitief naar Rumbeke. Daar heeft de dochter haar intrek genomen, Dirk en Hilde kozen definitief voor Dentergem.

Oma Irma

Hilde mag in december met pensioen in het bankwezen, Dirk heeft nog enkele jaartjes voor de boeg als leerkracht in VABI Roeselare. Dat hij groene vingers heeft, zie je al aan de omgeving van de B&B. Daar hossen ook schapen rond die het plaatje compleet maken. “De hoeve is in het bezit van de familie gekomen langs mijn grootmoeders kant. Daar hangt wel een triest verhaal aan vast. Mijn grootmoeder is hier ook gestorven door verdrinking. Haar schort was bij het ontsteken van een petroleumlamp in brand geschoten. Ze heeft dat willen blussen door in de waterput te springen. Ze is daarbij verdronken, er was niemand in de buurt die kon helpen. Haar dochter was toen drie maanden, mijn vader drie jaar. Hij had geen herinneringen aan zijn moeder. Mijn tante leeft nog en woont hier iets verderop. Mijn pa en zijn drie en zes jaar oudere broers zijn ondertussen overleden.”

Namen van (groot)ouders

Na het overlijden van zijn vader werd de hoeve nog een tijdlang verhuurd. Tot Dirk en Hilde er hun plannen op loslieten. “Aanvankelijk wilden we hier gewoon een tweede woning op bouwen, maar dat mocht niet. Maar op de plaats waar de oude stallingen stonden kregen we wel toestemming om een gebouw voor logies neer te poten“, gaat Dirk verder.

En dat stuk van de B&B is ondertussen geopend. “Boven zijn er twee kamers. Die kregen de namen van mijn ouders: Omer en Henriette. Op de benedenverdieping is er een leefruimte waar ook het ontbijt wordt aangeboden. Maar er komt op het gelijkvloers straks ook een zetelbed, waardoor daar ook een kamer gecreëerd kan worden. Iedereen heeft er een aparte badkamer en toilet. Je kan de kamers apart boeken, maar eigenlijk ook met drie bevriende koppels komen”, doen Dirk en Hilde uit de doeken. Buiten is er ook een terras waar je kan genieten van het zicht op de Meikensbossen en waar de schapen van Dirk door de weides dartelen.

Leuke adresjes

Hilde: “Ondertussen heb ik een opleiding ‘uitbater kleinschalige logies’ bij Syntra West gevolgd. De eerste gasten mochten we al ontvangen. We moeten nog wat naambekendheid krijgen, maar dat komt wel. De eerste reacties waren alvast positief.”

In het hoofdgebouw, waar Dirk en Hilde ook op gelijkvloers wonen, komen boven ook nog twee gastenkamers. “Die heten Irma en Maurice naar mijn grootouders”, stipt Dirk aan. “De kamer Irma is onze luxekamer, je kijkt er uit het raam ook op de Poelberg uit. Tegen eind dit jaar moeten die twee kamers af zijn. Maar door de coronalockdown raakte onze trap nog niet geïnstalleerd. We gingen zorgvuldig te werk bij de keuze van onze materialen. Zelf heb ik ook veel de handen uit de mouwen kunnen steken. En als eerste hebben we eigenlijk een oude aardappelkelder gerestaureerd. In de oorlog zou die nog gediend hebben om te schuilen, ik hoop er straks mijn wijn in kwijt te kunnen.”

Hilde en Dirk genieten zelf met volle teugen van het groen en de rust. “En dat is dus ook een van onze troeven van de B&B. Je kan hier meteen gaan wandelen en fietsen. We zorgen ook voor een lekker ontbijt met streekproducten, al moeten we dat nu nog doen volgens de coronamaatregelen. En voor mensen die wat later arriveren bij het inchecken en geen tijd meer hebben om iets te gaan eten kunnen we ook nog een regionale schotel voorzien. Maar hier in de buurt kunnen de gasten ook heel wat lekkere adresjes ontdekken.”

www.meikenshof.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier