Echtgenote redt het leven van Brugse KW-medewerker Etienne Vandierendonck

Etienne met zijn echtgenote én beschermengel Mia. © (GF)
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Etienne Vandierendonck (68), al 28 jaar een geëngageerde KW-reporter in het lokale jeugdvoetbal, is door het oog van de naald gekropen. Na een fietstochtje kreeg Etienne een hartaanval en het was uitgerekend zijn vrouw die hem wist te reanimeren. Nu wacht Etienne een maandenlange revalidatie, die wordt bemoeilijkt door de uitbraak van het coronavirus.

Op zaterdag 14 maart was Etienne Vandierendonck met zijn fiets op pad richting VK Dudzele, waar de jeugd toen nog actief was. Hij maakte er zoals steeds foto’s voor uw lokale krant. Tijdens de terugweg voelde de man zich echter niet zo goed. Hij belde zijn vrouw Mia Claeys toen hij zich aan de Dudzeelse Steenweg bevond.

Plots op de grond

“Ik stopte mijn fiets in de auto en mijn vrouw vroeg me wie er zou rijden”, herinnert Etienne zich. “Ik nam de sleutels en zij stapte in aan de passagierskant. Toen ze merkte dat ik zelf niet instapte, stapte zij de auto weer uit en zag me op de grond liggen met een stevige buil op mijn hoofd. Zonder ooit een cursus of opleiding gekregen te hebben, is ze dan de reanimatie gestart. Gelukkig heeft er daarna ook een passant de hulpdiensten gebeld. De ambulance bevond zich uitzonderlijk in de brandweerkazerne aan de Krakelebrug en was dus heel dichtbij. Ik heb dus heel veel geluk gehad.”

Ook echtgenote Mia is onder de indruk van de gebeurtenissen. “Neen, ik had nog nooit zoiets gedaan, maar op televisie zijn er zowat dagelijks beelden van zulke interventies. Ik wist dus dat ik meteen moest handelen. Nadien kreeg ik dan ook een groot compliment van de mugdiensten die ter plaatse kwamen. Ze zeiden dat ik het heel goed had gedaan en effectief zijn leven redde”, aldus Mia.

Etienne en Mia waren in februari 46 jaar getrouwd en zijn vooral blij dat ze de gebeurtenissen nog samen kunnen navertellen. Etienne, die altijd erg sportief was en 18 jaar voetbalde, zal weliswaar een tijdje moeten revalideren. “En dat is helemaal niet evident tijdens deze coronacrisis”, beseft hij.

Geen bezoek

“Zo mag er niemand op bezoek komen in het ziekenhuis. Ook zelf blijf ik liever niet langer dan nodig, al onderging ik wel meteen een hartoperatie, waarbij ik drie overbruggingen kreeg. Uiteraard vind ik het jammer dat ik een zestal maanden zal moeten revalideren en dus even niet actief kan zijn in de voetbalwereld, maar ik ben de mensen uit de zorgsector vooral heel dankbaar voor de goede zorgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.