Eandis gaat voortaan watertoren van Bredene met leds verlichten

Redactie KW

Vanaf volgende maand wordt de watertoren in Bredene Dorp verlicht. De gemeente voorziet in samenwerking met Eandis ledverlichting, die kan variëren van moment tot moment.

De 50 meter hoge watertoren is eigendom van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). Toen er begin jaren 1990 brokstukken naar beneden vielen, werd ze bekleed met grote panelen van blauw-witte kunststof. Maar na enige tijd kwamen die panelen los en zorgden ze voor hinder. Bij hevige wind trilden de platen en maakten ze veel lawaai. VMW zorgde vervolgens voor een bakstenen bekleding in beige en antraciet.

Eandis gaat voortaan watertoren van Bredene met leds verlichten


Bredene sloot nu met Eandis een overeenkomst om de toren te verlichten met led-technologie, waardoor kleurschakeringen mogelijk zijn. De toren zal in drie zones verlicht worden: het onderste gedeelte in wit en het schuine dak in het rood. De tussenzone krijgt led-verlichting waarvan de kleuren voortdurend veranderen en zorgen voor beweging. Bredene investeert 175.000 euro in de verlichting. Maar: die leds zijn zuiniger dan de 4 lichtbakken op de grond en de 8 lampen in de toren. Tegen eind maart zal de watertoren helemaal verlicht zijn.

(efo/foto’s efo-www.robberechts.tv)