E3 maakt met nieuwe banner knipoog naar FC De Kampioenen, VRT niet blij met affiche

Herkent u de oud-winnaars op de affiche?
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De E3 durft al eens gedurfd uit de hoek te komen met zijn banners, maar voor deze editie van de E3 Binckbank Classic hield de organisatie het braafjes. Enkele renners kropen in de huid van een personage uit FC De Kampioenen. Leuk gevonden vinden velen, al is men bij de VRT minder blij. “Publiciteit maken met een van onze merken kan niet zonder goede afspraken”, stelt woordvoerder Hans Van Goethem.

De wielerwedstrijd heeft de reputatie om uit te pakken met opvallende affiches. Zo sierde Wim Opbrouck de banner als priester, met de slogan ‘Koers is heilig, winnen is zalig’. Een Tom Boonen-lookalike was dan weer het gezicht in 2018, met de slogan ‘Wie wordt de nieuwe sheriff in het Texas van Vlaanderen?’. Uiteindelijk bleek comedian Guga Baúl schuil te gaan achter de cowboyhoed.

E3 BinckBank Classichttps://www.facebook.com/E3BinckBankClassic/https://www.facebook.comFacebook1

Kampioen zijn is plezant!

Zeker in Harelbeke!

#e3binckbankclassic

Geplaatst door E3 BinckBank Classic op Maandag 24 februari 2020

rich1.0https://www.facebook.com/E3BinckBankClassic/posts/2788124737948811552

De banner van vorig jaar, met twee innig omhelzende dames die dankzij bodypaint een kikker vormden, werd dan weer afgewezen door de UCI wegens ‘te seksueel getint’. Maar de meeste ophef veroorzaakte de affiche van 2015, een knipoog naar een incident met Peter Sagan, die op het podium een bloemenmeisje in de billen kneep. De affiche werd uiteindelijk vervangen en zorgde ervoor dat de organisatie de volgende jaren voor ‘bravere’ exemplaren koos.

E3 maakt met nieuwe banner knipoog naar FC De Kampioenen, VRT niet blij met affiche

E3 maakt met nieuwe banner knipoog naar FC De Kampioenen, VRT niet blij met affiche

“Sommigen zoeken meer achter een banner dan nodig is”, zegt woordvoerder en communicatieverantwoordelijke Jacques Coussens. “De gekozen renners zijn allemaal kampioenen die de E3 ooit één, twee of zelfs drie keer wonnen. Veel kampioenen worden gemaakt door een ploegleider” legt Jacques uit. “Het idee ontstond twee dagen nadat de UCI onze vorige banner, waarbij twee net niet naakte dames een kikker vormden op zoek naar de prins, verbood. We hebben mijn idee uitgewerkt samen met C-Design dat onze vorige banners ontwierp. Het is de meest ludieke banner geworden tot nu toe, maar ook de moeilijkste om te maken. Het was hectisch om deze mannen samen te krijgen.”

De nieuwe mascotte, waarvoor nog een naam wordt gezocht.
De nieuwe mascotte, waarvoor nog een naam wordt gezocht.© foto LOO

Met een verwijzing naar FC De Kampioenen, kropen vijf (ex-)renners en een ploegleider in de huid van FC de Kampioenen. Het gaat om Carmen, Xavier Waterslaeghers, DDT, Balthazar Boma, Marcske en Oscar.

“Sommigen zoeken meer achter een banner dan nodig is” – Jacques Coussens

E3 Harelbeke zit nooit verlegen om iets nieuw te doen. Ook dit jaar niet, want er is een nieuwe mascotte. Voor die nieuwe mascotte wordt nog een naam gezocht. “De mascotte symboliseert het familiale karakter van onze wielerwedstrijd”, zegt Henk Vlaeminck. “Het is ook een symbool van de toegankelijkheid en het laagdrempelige van onze koers.”

Ook dit keer zorgde kunstenaar Marc Vanhecke voor het kunstwerk, dat de winnaar krijgt.
Ook dit keer zorgde kunstenaar Marc Vanhecke voor het kunstwerk, dat de winnaar krijgt.© foto LOO

Net als de vorige jaren maakte huiskunstenaar Marc Vanhecke de nieuwe trofee. “De trofee stelt een col voor, een van de 16 op het parcours. Een renner koerst omhoog, maar is niet alleen. Hij krijgt achter de schermen de steun of ondersteuning van zijn vrouw of vriendin, een verzorger en een mechanieker’. Zij worden ook op het beeld getoond.” Traditiegetrouw bestaat het beeld uit fietskettingen. “Mijn favoriet voor de winst in 2020 is Yves Lampaert.”

Voor wie de namen van de renners en ploegleider niet bij de juiste personages kon zetten: Greg Van Avermaet is Carmen, Peter Van Peteghem is DDT, Eddy Planckaert is Xavier, Johan Museeuw is Marcske en Freddy Maertens is Oscar. Patrick Lefevere is Balthazar Boma.

VRT: “Wij hadden liever vooraf overleg gehad”

De VRT die F.C. De Kampioenen nog jaarlijks uitzendt en eigenaar is van de rechten op de populaire serie, is minder blij met de nieuwste E3-banner. Hans Van Goethem, woordvoerder van de openbare omroep, stelt dat de VRT vooraf niet gecontacteerd werd. “Spijtig”, zegt hij. “Zeker nadat we vorige week beslisten de terugkeer van De Kampioenen even on hold te zetten omwille van de gezondheid van Johny Voners (de acteur die Xavier Waterslaeghers speelt, red.). Publiciteit maken aan de hand van een van onze merken kan niet zonder correcte afspraken vooraf.” De VRT is dan ook van plan om contact op te nemen met de E3-organisatie om alsnog tot een overeenkomst te komen.

Organisator: “Ik voel dat we eruit zullen geraken”

Organisator Jacques Coussens geeft toe dat hij geen contact had met de VRT. “Ik vond dat niet nodig. De affiche is een ludieke manier om de datum van onze wedstrijd bekend te maken. Ik vind dat wij eigenlijk reclame maken voor FC De Kampioenen.”

De VRT heeft intussen contact opgenomen met de organisatie van de wielerwedstrijd. Ze zullen samen zitten om te kijken wat er nu moet gebeuren. Organisator Jacques Coussens denkt dat er een oplossing in de maak is. “Ik voel dat we eruit zullen geraken”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier