Dylan De Wever en Aaron Vannevel fietsen rond IJsland

Dylan De Wever (links) en Aaron Vannevel gaan samen met mascotte Twiga, giraf in de hand van Dylan, de helse weersomstandigheden in IJsland per fiets trotseren. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Fietsen rond IJsland: aan dit avontuur wagen twee jonge twintigers zich eind juni. Met hun actie willen Dylan De Wever en Aaron Vannevel, twee jeugdvrienden, geld inzamelen voor een opvangcentrum voor kansarme kindjes in Tanzania. “En de mensen even laten stilstaan dat het niet vanzelfsprekend is welke kansen en mogelijkheden wij hebben.”

Wheels for Tanzania: zo heet het project van Dylan De Wever (23) en Aaron Vannevel (24). Samen willen de twee jeugdvrienden, die elkaar leerden kennen in het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek, de ring road rond IJsland fietsen. “Normaal doen mensen deze tocht langs de bezienswaardigheden van IJsland met een wagen, maar daar is maar weinig uitdaging aan”, aldus Aaron Vannevel, laatstejaarsstudent bio-ingenieur aan de Universiteit Gent. “Daarom willen wij de afstand van 1.500 kilometer afleggen met twee trekfietsen, met aan elke fiets 20 kilo kampeergerief. Dit in 17 dagen, of gemiddeld 90 kilometer per dag. Naar verluidt zou de wind daar ongelofelijk hard blazen, en uit alle richtingen. Vandaar dat we ook nog niet weten of we de ring mét of tégen wijzerzin zullen fietsen.”

Baobab home

Aan de uitdaging koppelen de twee een goed doel: The Baobab home, een opvangcentrum en schooltje voor kansarme kindjes in Tanzania. “Twee jaar geleden ging ik naar Tanzania, om er te werken als vrijwilliger in een ziekenhuis aan de voet van de Kilimanjaro”, vertelt Dylan De Wever, nu kinesist bij de groepspraktijk Osteokine in Wingene. “Daar raakte ik bevriend met jonge gasten, die dezelfde dromen deelden. Een diploma in de medische sector halen en mensen helpen… Maar zij hebben dezelfde kansen en ondersteuning niet. Daarom wilde ik iets terugdoen. Als ik bij iemand moest aankloppen om deze zware uitdaging mee aan te gaan, was het Aaron. Hij is een fervente fietser – als lid van WTC Olympia Sijsele – en deelt dezelfde zin voor avontuur.” Aaron Vannevel: “Het moet zeker klikken, want je bent tenslotte 17 dagen continue bij elkaar.” De derde die meegaat is Twiga, de mascotte. “Twiga is Swahili voor Giraf, het nationale dier van Tanzania. Het is de bedoeling… dat we die onderweg nergens verliezen.” (lacht)

Na mijn ervaringen in Tanzania wilde ik graag iets terugdoen

Wat hen in IJsland te wachten staat, weet het duo niet. Om niets aan het toeval over te laten, sloegen de twee de handen in elkaar met Running and More, een sportmedisch centrum in Sint-Michiels. “Die begeleidt ons met voedingsadvies, inspanningstesten, het zoeken naar de ideale positie op de fiets… Via donaties en een spaghetti-avond willen we 1.500 euro ophalen. Of een euro per kilometer. Onze reis en bagage – onze fietsen moet gedemonteerd in een doos mee op het vliegtuig – betalen we volledig zelf, alle opbrengsten gaan integraal naar het goede doel. Met het ingezamelde geld kunnen we twee jaar een kindje naar school laten gaan. Daarmee zullen we weinig veranderen, maar de mensen zullen er even stil bij staan. Over hoe dankbaar we mogen zijn voor de kansen dat we hier krijgen. Want dat is allesbehalve vanzelfsprekend.”


Meer info vind je op www.wheelsfortanzania.com. Je vindt Wheels for Tanzania ook op Facebook en Instagram terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier