Dyab Abou Jahjah niet langer welkom in Ter Groene Poorte

© BELGA
Redactie KW

Dyab Abou Jahjah, activist en voormalig frontman van de Arabisch-Europese Liga, zal vanavond dan toch niet aanwezig zijn op de Eat, Meet & Greet ten voordele van Kom Op Tegen Kanker in Ter Groene Poorte.

N-VA-senator Pol Van Den Driessche schreef in maart al een brief naar de school, waarin hij zei dat hij de keuze om de omstreden Dyab Abou Jahjah uit te nodigen sterk betreurde. De school zelf zou daarop ook heel wat boze reacties hebben ontvangen, wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat Jahjah op het laatste nippertje toch nog van de gastenlijst werd geschrapt.

“Goede zaak wordt zo bijzaak”

“De uitnodiging heeft in de pers en op de sociale media tot een polemiek geleid. Van deze polemiek wil de school zich distantiëren”, aldus algemeen directeur Raph Van Loocke. Eerder zei hij nochtans dat het etentje met Abou Jahjah wel zou doorgaan. “Maar het is nooit onze bedoeling geweest om in een dergelijke discussie verzeild te raken. Het goede doel waar we met de Eat, Meet & Greet voor ijveren, komt daar naar mijn gevoel wat door in het gedrang. Buiten onze wil om wordt er nu een hele polemiek rond gevoerd en het zou al te jammer zijn dat de goede zaak daardoor bijzaak wordt“, verduidelijkt hij verder.

Van Loocke vindt de polemiek ook ongepast binnen een schoolse context. “Als school prediken we verdraagzaamheid en stellen we ons zo gastvrij mogelijk op. Of het nu rond palliatieve zorgen is of rond kanker, met onze pedagogisch projecten proberen we bij onze leerlingen het positief signaal uit te dragen om voor elkaar op te komen. We doen dit dus vanuit een sociale bewogenheid en willen niet blind zijn voor maatschappelijke kwesties, maar dit soort discussies past echt niet binnen de context van een school. Maatschappelijke debatten moeten breder gevoerd worden.”

Relletje op Twitter

Dyab Abou Jahjah niet langer welkom in Ter Groene Poorte

Dyab Abou Jahjah schreef op Twitter dat N-VA-senator Pol Van Den Driessche hier politieke munt uit wil slaan en probeert te scoren op de kap van kankerpatiënten. Van Den Driessche reageerde op zijn beurt cynisch: “Haatprediker Abou Jahjah zal zijn pleidooi voor de invoering van de sharia niet kunnen houden in Ter Groene Poorte.”

(WK – Foto Belga/Twitter)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.