Duurzaam mondmasker scoort

© GST
© GST
Redactie KW

Shells Skins lanceerde met RedStars in mei 2020 een duurzaam alternatief voor de wegwerpmaskers. Een hoog draagcomfort gecombineerd met verschillende nieuwe functies werd snel opgepikt in binnen- en buitenland. Deze week mocht eigenaar Bart Proot de eerste prijs voor beste innovatie in de textielwereld in ontvangst nemen.

De Textirama Foundation werd in 2019 in het leven geroepen en wil de innovatieve kracht van de textielindustrie actief ondersteunen. Shells Skins van Bart Proot, een designbureau uit Oostkamp en gespecialiseerd in het ontwerp van bagage en reiskoffers, gooide het roer volledig om bij de start van de pandemie.

3D

In mei lanceerde Shells Skins onder het merk RedStars een duurzaam alternatief voor de wegwerpmaskers. Hun ontwerp was een schot in de roos in België en Luxemburg. Deze week mochten ze de eerste prijs in ontvangst nemen van de prestigieuze Textirama Foundation. “Wat onze maskers zo uniek maakt, is de techniek die we kozen”, zegt Bart Proot. “Het is een 3D-breisel. Hierdoor krijgen we niet alleen een perfecte pasvorm op het gezicht, maar brengen we garen met verschillende functies op de juiste plaats in het product.”

Chirurgische wegwerpmaskers zijn namelijk niet gemaakt voor dagelijks gebruik. Ze bieden enkel bescherming bij frontaal contact zoals tussen arts en patiënt. Maar tijdens het winkelen of op het openbaar vervoer, lekken deze maskers te veel aan de zijkanten. Verder mogen ze ook niet nat worden en is de gebruiksduur beperkt tot vier uur.

Dubbele functie

“R edStars-maskers zijn aan de buitenzijde waterafstotend zodat ze ook bij regen een goeie bescherming bieden. De binnenzijde biedt twee functies: antibacterieel zodat het masker geen geuren opneemt uit de mondholte en er is ook nog de cooldown -functie zodat je altijd een fris masker kunt opzetten”, legt Bart uit. “Tussen de twee lagen biedt het masker nog plaats voor een N95-filter. Hierdoor evenaart de filterefficiëntie deze van de FFP2-maskers.”

Naast veiligheid en comfort, draagt Bart ook duurzaamheid hoog in het vaandel. “Omdat de maskers in één stuk worden gebreid, wordt er geen extra afval geproduceerd zoals dat bij geweven stof wel het geval is. En bij de lancering van de winterkleuren, is er gekozen om gerecycleerde PET-garen te gebruiken. (GS)

Info: www.RedStars.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.