Duo riskeert zes maanden cel voor vernielingen tijdens ontsnapping uit gevangenis

De rechter doet uitspraak op 10 november. © Getty Images
Redactie KW

Twee gedetineerden riskeren zes maanden effectieve celstraf voor de vernielingen die ze aanrichtten bij hun ontsnapping uit de gevangenis van Ruiselede. “Van zodra we buiten waren, kregen we alweer spijt.”

Op 5 juli vorig jaar besloten Sven B. (39) en Kurt R. (48) de benen te nemen in het Penitentiair Landbouwcentrum (PLC) in Ruiselede. Met een brandblusapparaat vernielden ze een binnen- en een buitendeur en gingen er vandoor.

Een week later werd het duo opnieuw geklist in een park in Rotterdam waar ze in een tentje lagen te slapen. Ontsnappen op zich is niet strafbaar, maar voor de vernielingen vroeg de procureur dinsdag zes maanden effectieve celstraf.

‘Miserie verdrinken’

Volgens de verdediging molken de twee binnen het PLC samen de koeien. De avond van hun ontsnapping had B. vernomen dat zijn vader een herseninfarct had gekregen. Hierop zouden ze hun miserie hebben verdronken met alcohol, die ze op een of andere manier bemachtigd hadden. “Ze hadden een verzetje nodig en besloten dan maar te ontsnappen”, stelde de advocaat van R.

Sven B. werd in 2007 door het Gentse assisenhof veroordeeld tot vijftien jaar opsluiting voor een diefstal met dodelijke afloop. Kurt R. moet volgens zijn advocaat in theorie nog tot 2028 in de cel blijven. Sinds hun escapades in Ruiselede verblijven ze in de Brugse gevangenis. “Van zodra we buiten waren, kregen we alweer spijt”, vertelde R. tijdens het proces.

De Regie der Gebouwen, beheerder van het PLC, eist een schadevergoeding van ruim 4.000 euro voor de vervanging van de deuren. De uitspraak volgt 17 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier