Duo-fietsen voor mensen met dementie in Bellegem

© ED
Redactie KW

Het Ventiel, de vereniging voor mensen met jongdementie, kreeg van sponsor ON-Semiconductor Belgium twee duofietsen. Eén ervan staat gestald in woonzorgcentrum De Zon in Bellegem.

“Fietsen voor mensen met jongdementie wordt moeilijker”, weet Gudrun Callewaert van Het Ventiel. Deze vereniging startte toen haar man Patrick, die jongdementie heeft zeven jaar geleden de Mont Ventoux opfietste. “Een jaar later zou dit niet meer mogelijk geweest zijn”, zegt Gudrun. “Niet alleen fysiek wordt fietsen voor mensen met jongdementie moeilijker, maar ook de weg en het inschatten van gevaar zijn niet evident. Fietsen en bewegen is nochtans belangrijk. Het bevordert de bloedsomloop en ook de doorbloeding van de hersenen.”

Sponsoring

Gudrun vertelt dat Patrick al enkele keren op een geleende duofiets de Belcanto Classic kon meefietsen met peter Rick de Leeuw. “Dit bleek een echte ontdekking en trekt nieuwe horizonten open.” Vorig jaar kreeg Het Ventiel door een werknemer van ON-Semiconductor die de problematiek van mensen met dementie kende het aanbod tot sponsoring van twee elektrische duofietsen, met elk een waarde van 10.000 euro. “Het is fantastisch dat mensen met jongdementie nu samen kunnen fietsen met hun partner, familielid, vriend of buddy.”

Duo-fietsen voor mensen met dementie in Bellegem

Bewoners van het woonzorgcentrum

Eén van de twee fietsen staat gestald in woonzorgcentrum De Zon in Bellegem. “Zowel wzc De Zon in Bellegem als De Weister in Aalbeke dragen mensen met dementie een warm hart toe. In De Zon verblijven ondertussen ook twee van onze leden. Bellegem is ook de ideale locatie om te vertrekken: je bent er veilig en ‘op de buiten.'” De leden van Het Ventiel kunnen de duofiets reserveren, en als er geen reservaties zijn mag de fiets ook gebruikt worden door bewoners van het woonzorgcentrum met hun familie of begeleiders. De andere fiets zal telkens bij één van de leden van het Ventiel gestald worden, afhankelijk van de nood.

In het wiel van het Ventiel

Schepen van Welzijn Philippe De Coene is tevreden met de samenwerking met Het Ventiel. “Stad Kortrijk zet zich samen met vrijwilligersorganisaties in voor mensen met (jong)dementie”, zegt hij.

Er staat trouwens nog een samenwerking met Het Ventiel in de stijgers. Tijdens het tweede weekend van juni wordt de vroegere Peugeot Vandecasteele Classic vervangen door ‘In het wiel van het Ventiel”. De stad zal ook dit tweedaagse gebeuren logistiek ondersteunen. Ook daar zullen de duofietsen ingezet worden.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier