Duizendtal actievoerders betogen tegen coronamaatregelen in Brugge

De Bruge cafébaas Hans Blanckaert (links) was de orkestmeester van de betoging in Brugge. © Michel Vanneuville
Stefan Vankerkhoven

Een duizendtal actievoerders hebben zondagmiddag betoogd in de Brugse binnenstad. Ze protesteerden tegen de vaccinatiecampagne, de coronapas en de mondmaskerplicht. De betoging verliep zonder incidenten.

De organisatie Belgians for Freedom had opgeroepen tot deze mars. Vanuit het hele land zakten actievoerders af naar Brugge. Hans Blanckaert, de uitbater van de Brugse snookerpub Kingsclub, fungeerde als orkestmeester: hij voerde vanop zijn quad, voorzien van luidsprekers, de bonte bende aan. Er waren ook families met kinderen, van wie enkelen gehuld in kaki militaire outfit en gewapend met uitdagende slogans als ‘nu lachen we nog’. Jongeren liepen met een kartonnen bordje, waarop premier Alexander De Croo vergeleken werd met Adolf Hitler.

Terrorisme

Door de luidsprekers scandeerde Hans Blanckaert dat de huidige vaccinatiecampagne de grootste ‘misdaad’ ooit tegen de mensheid is: “Covid-19 is controle- en een depopulatiecampagne. Dit is terrorisme.” Tussen Zand en Markt weerklonken leuzes als ‘liefde, vrijheid en democratie’. Zowel de pers als de politici moesten het ontgelden: ‘stop met liegen’, ‘zet de televisie af’. Voor de actievoerders is de pandemie een complot dat onze vrijheid wegneemt en ons leidt naar een fascistisch regime. “Laat ons daarom opstappen naar het standbeeld van de volkshelden Jan Breydel en Pieter De Coninck op de Brugse Markt. Zij waren net als wij vrijheidsstrijders in 1302”, luidde de boodschap van de Brugse cafébaas.

Vrijheidsbeeld

Op ‘t Zand zetten de betogers een ‘thunderclap’ in, naar het voorbeeld van de IJslandse voetbalsupporters op het jongste EK. Een Waalse betoger riep l’union fait la force, terwijl enkele Vlaamse vlaggen wapperden in de wind. De mars verliep zonder incidenten. Op de Markt werden de manifestanten opgewacht door een vrouw, die verkleed was als vrijheidsbeeld.

Een vrouw verkleed als vrijheidsbeeld wachtte de betogers op de Markt in Brugge op.
Een vrouw verkleed als vrijheidsbeeld wachtte de betogers op de Markt in Brugge op. © SVK

De Brugse politie was discreet aanwezig met fietsende agenten tijdens deze betoging, die burgemeester Dirk De fauw toegelaten had wegens het recht op vrijheid van meningsuiting. Veiligheidshalve stonden er drie combi’s vol agenten achter de stadsschouwburg klaar om in te grijpen, indien de betoging uit de hand liep. Maar die moesten niet opdraven.