Duizendste editie van Tuinhier Magazine rolt van de persen bij Die Keure

Joost Vandenabeele, burgemeester Dirk De fauw, Thomas Lemmens, Jan Desimpelaere, Jo De Weirt en Frederik De Clercq bekijken nieuwsgierig het duizendste nummer van Tuinhier Magazine. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op maandag 24 februari is bij de Brugse drukkerij Die Keure het duizendste maandblad van Tuinhier Magazine van de persen gerold. “Dat is een unicum voor Vlaanderen, bij mijn weten brengt geen enkele andere vereniging al zo lang een maandblad uit”, zegt de Torhoutse hoofdredacteur Jo De Weirt.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw, die provinciaal voorzitter is van vzw Tuinhier, mocht het eerste exemplaar van het duizendste maandblad van de persen halen. Tuinhier viert volgend jaar zijn 125-jarig bestaan. “Sinds 1930 ontvangen onze leden maandelijks een goed gevuld, zeer praktisch en vooral duidelijk magazine in de brievenbus met alles wat het hobbytuinieren omvat: info over de moestuin, de fruittuin, de siertuin, het ecologisch tuinieren”, zegt directeur Frederik De Clercq.

200 plaatselijke afdelingen

Vroeger ging de vzw Tuinhier door het leven als ‘Werk van den akker en den haard’ en ‘De Volkstuin’. Volgens provinciaal voorzitter Dirk De fauw, wiens groene vingers zich naar eigen zeggen beperken tot het gras maaien, telt het maandblad 20.000 abonnees, waarvan de helft in West-Vlaanderen. In één van de jongste nummers las hij met veel enthousiasme hoe je een lekkere ‘mocktail’ (alcoholvrije cocktail) kunt maken met fruit en groenten uit je eigen tuin…

Tuinhier werkt via 200 plaatselijke afdelingen. “70 afdelingen beheren ook het plaatselijke volkstuinpark”, zegt gewestelijk voorzitter Thomas Lemmens. “Maart is voor onze vzw in alle mogelijke facetten een feestelijke maand: wij brengen ons 1.000ste nummer uit, we vieren uitgebreid de week van de vrijwilliger en de lentekriebels groeien!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.