Duizenden windmolentjes voor 250-jarige Sint-Janshuismolen

BRUGGE -- 250 jaar Sint-Janshuismolen spectaculaire verrassingsactie / vlnr. Tom De Clerck, Jozef De Waele, Geert Souvereyns, Nico Blontrock, Dirk De fauw en Till-Holger Borchert. © Davy Coghe
Redactie KW

De Sint-Janshuismolen op de Kruisvest in Brugge, die destijds opgericht werd in opdracht van 26 Brugse bakkers, is precies 250 jaar oud geworden. Vrijwilligers plaatsten maar liefst 4.500 kleine windmolentjes op de molenheuvel. Via een quiz achter de QR-code op de molentjes is een elektrische fiets te winnen.

In plaats van autoloze zondag met tal van activiteiten, die niet kan plaats vinden wegens de coronacrisis, organiseert Stad Brugge vandaag Cultuurvolle Zondag. Daarmee wil de Stad en de culturele partners het culturele leven, dat moeilijke tijden kent, terug aanzwengelen en promoten. Een onderdeel daarvan is de viering van 250 jaar Sint-Janshuismolen; een van de vier grote windmolens die de Vesten in Brugge sieren.

Naar aanleiding van deze verjaardag hebben vrijwilligers in de nacht van zaterdag op zondag duizenden kleine windmolentjes op de molenheuvel geplaatst. Aanvankelijk was een groots molenfeest gepland maar door coronabeperkingen was dit dus niet haalbaar. De talrijke molentjes – we hebben ze niet geteld maar het zouden er 4.500 zijn – zorgden alvast wel voor een bijzonder fraai beeld op deze zonnige zondag.

Gratis mee te nemen

“Alle Bruggelingen en passanten mogen een windmolentje meenemen”, zei schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Op elk molentje staat een QR-code die verwijst naar een online wedstrijdformulier. Wie alle vragen goed heeft beantwoord maakt kans op een elektrische fiets of een van de 50 experimenteerdozen rond windenergie.”

De wedstrijd en de gehele viering rond 250 jaar Sint-Janshuismolen loopt in samenwerking met groene energiebedrijf Eneco. Schepen Blontrock ging ook nog in op de geschiedenis van de jarige molen. “In 1770 legden 26 Brugse bakkers hun spaarcenten samen om deze molen op te richten; een burgercoöperatie avant la lettre dus. De naam Sint-Janshuismolen verwijst naar het Sint-Janshospitaal dat eigenaar was van de molenheuvel en hierop een eeuwigdurende ‘Cijns’ of huurrecht had.”

Enige die nog maalt

“Later kwam de molen in handen van één eigenaar en op het einde van de 19de eeuw verdween de een na de andere molen. Met de opkomst van stoommaalderijen hadden zij hun nut verloren. In 1914 kocht de Stad dan de Sint-Janshuismolen voor 5000 Belgische frank van de familie Gevaert. Vandaag is de Sint-Janshuismolen de enige molen op de Brugse Vesten die nooit zijn oorspronkelijke stek heeft verlaten en die nog steeds graan maalt. De drie andere molens zijn van elders overgebracht en op de oude molenheuvels geplaatst. Sinds 1964 is de Sint-Janshuismolen toegankelijk voor het publiek.”

Tijdens de viering van de jarige molen zondagmorgen was ook Jozef De Waele, een van de langst dienende stadsmolenaars in dienst. Hij was molenaar van 1967 tot 1993. Vandaag zijn meerdere jonge molenaars aan de slag die hun taak als molenaar combineren met een opdracht als erfgoedbewaker bij de Brugse Musea. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V), tevens voorzitter van de haven van Zeebrugge, legde de link naar de hedendaagse windmolens die elektriciteit opwekken. In onze regio zijn die vooral in en rond de haven van Zeebrugge actief. Een van de grote spelers op dat vlak is het bedrijf Eneco.

Eneco

Projectmanager Tom Declerck van Eneco, ook aanwezig, wees erop dat het bedrijf nu energie opwekt voor 15.000 gezinnen. “En in de toekomst willen we gaan naar een energiebevoorrading voor 100.000 gezinnen”, stelde Declerck. “Met de offshoremolens erbij moet dit op termijn gaan naar 400.000 gezinnen. En we zijn ook heel erg actief rond waterstof; ook een belangrijke energiebron; onder meer voor het voorzien van walstroom voor de schepen.”

https://www.youtube.com/watch?v=X3RdzsDMEeM

Naast de viering van de Sint-Janshuismolen zijn er nog de hele dag door culturele evenementen op deze Cultuurvolle Zondag in Brugge. Op de Burg is er een steunactie voor de cultuursector, in de Poortersloge is er een tentoonstelling met het werk van Joke Raes en Jonas Vansteenkiste en op de site Oud Sint-Jan vindt vanaf 13 uur ANKER plaats; diverse voorstellingen voor kinderen en hun gezin.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.