Duizenden motards houden halt aan nieuwe Kortrijkse Leieboorden

Michel Galle. © JVGK
Peter Van Herzeele

Zondag vormden de verlaagde Leieboorden in Kortrijk het decor voor de start en aankomst van het 29e Vlastreffen. De organisatie mikte op 2.000 à 3.000 motards en kreeg er 2.800. “We zijn zeer tevreden”, aldus voorzitter Jo Foubert. De grote afwezige was erevoorzitter en stichter André Vandenbroucke.

Voor de 29ste editie van het motortreffen mocht iedereen vrij starten vanaf 8 uur. Al vanaf 6.30 uur tekenden enkele motorrijders present. Zo ook Kortrijkzaan Michel Galle (67), die de eerste was om zich in te schrijven en aan zijn zoveelste editie bezig is. “Ik ben de tel kwijt. Ik ben vergroeid met de moto“, lacht hij. “Ik deed al motorcross op mijn twaalfde. Na mijn accident 30 jaar geleden – met een gebroken rug tot gevolg – werd het een beetje stiller, maar nu ben ik er al een hele tijd weer bij. We rijden met vier vrienden samen de rit. We zijn nog altijd het zelfde clubje en trokken onder meer naar Londen.”

“De opbrengst gaat naar goede doelen De Link, De Korf en Poverello”

Een andere deelnemer is Kortrijkzaan Martin Vandenbulcke. “Ik rij al zeven jaar mee en wil het niet meer missen. De opbrengst van die 10 euro inschrijvingsgeld is onder meer voor daklozen. Ik weet wat het is om in de miserie te zitten. Ik ben niet beschaamd om dat te zeggen. Daarom doe ik het. Jammer dat er nog altijd rijders zijn die niet inschrijven en dan ‘ergens’ op het parcours er komen tussenglippen. Ocharme, voor die 10 euro“, getuigt Martin.

Martin Vandenbulcke.
Martin Vandenbulcke.© JVGK

“Ik ben dakloos, maar ik wilde dit niet missen. Iemand leende me 10 euro voor de inschrijving. Ik ben al blij dat ik een volle tank kon bijeenkrijgen”, zegt een anoniem blijvende dakloze.

Trieste erevoorzitter

Wie niet wilde aanwezig zijn was erevoorzitter, stichter en bezieler van het Vlastreffen André Vandenbroucke (83). “Ik ben ontgoocheld, triest en kwaad”, zegt hij. “Ik kreeg zelfs geen uitnodiging. Het is jammer dat het nieuw bestuur ‘den jeep’ vergeten is. Mijn chauffeur Hans David en ik waren er 25 jaar bij. ‘Den jeep’ was het beeld van het Vlastreffen. Velen zeiden me dat ze speciaal naar Kortrijk kwamen voor ‘den jeep’. Super.”

Andre Vandenbroucke.
Andre Vandenbroucke.© JVGK

Ik mis ook de herdenking in Kortrijk van de vele dit jaar overleden motards, denk maar aan Bjorn Delaire. Dit doet me pijn, het was een mooi moment van eerbetoon. Ik trek naar Poperinge voor de aankomst van de eerste rit. Volgens Hans staat ‘zijn’ jeep nu op stal na 25 jaar dienst. Ik hoop dat hij ooit nog eens mijn kist op dat stuk ijzer legt. Laat ons maar eens lachen”, glimlacht Andre uiteindelijk.

Wie deelnam betaalde 10 euro, goed voor een Vlastreffenpin en -sticker en drie dranktickets. De opbrengst gaat naar goede doelen De Link, De Korf en Poverello.

Kevin, Bruno, Maarten, Jo van het bestuur van Vlastreffen.
Kevin, Bruno, Maarten, Jo van het bestuur van Vlastreffen.© JVGK

https://www.youtube.com/watch?v=6ZivT2oQ96g

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.