Duizenden Knokke-Heistenaars vierden er feest: Hof Ter Mude sluit na 65 jaar

Francis samen met dochter Annabel en schoonzoon Kirion.© DM
Francis samen met dochter Annabel en schoonzoon Kirion.© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Knokke-Heist verliest een absoluut monument. Op 28 november 2021 sluit Hof Ter Mude, waar duizenden Knokke-Heistenaars hun trouwfeest, communie of jubileum vierden, na 65 jaar definitief de deuren. Uitbater Francis Van Den Broucke (53) ruilt het restaurant-feestzaal voor het vroegere restaurant Schaepenbrug aan de Sluisstraat.

“Met Hof Ter Mude tekenen we al sedert 1956 voor een professionele bediening in ons restaurant en feestzalen”, vertelt Francis Van Den Broucke die als derde generatie de gastvrijheid en de zorgzaamheid verderzet. “Naast de takeaway in ons restaurant en een reeks opknap- en verfraaiingswerken in de feestzalen was onze grootste bezigheid de laatste maanden het annuleren of verplaatsen van feesten. Ik ben ondertussen de tel kwijt geraakt hoeveel feesten we meerdere keren moesten verzetten. En ik vrees dat het opnieuw een zomer zonder feesten wordt. Vorig jaar draaide ons restaurant een topzomer maar toch haalden we slechts 60% omzet in vergelijking met andere jaren. Daarvoor was slechts één reden: het gesloten houden van onze feestzaal. Gelukkig kwam de overheid met steunmaatregelen waardoor we kunnen overleven. Maar als je meer dan één jaar stilligt en niets mag of kan organiseren dan houdt het op een gegeven moment op.”

Bistro Henriette

“Drie maanden terug kregen we de kans om het vroegere restaurant Schaepenbrug aan de Sluisstraat te kopen. Het is het oorspronkelijk huis van mijn grootouders waar ze in 1930 begonnen met een douanekantoor-brasserie. Vanaf oktober starten we met verbouwingswerken. We gaan de zaak uitbreiden met een veranda zodat we over een capaciteit van 60 personen beschikken.”

“Ik vrees dat het opnieuw een zomer zonder feesten wordt”

Bedoeling is om er volgend jaar met Pasen Bistro Henriette, naar de naam van Francis’ grootmoeder, te openen. “We maken er een familiebedrijfje van. Mijn schoonzoon Kirion, mijn schoonbroer Arnold en ikzelf staan in de zaal en mijn dochter Annabel en mijn vrouw Marie-France runnen de keuken.”

Pop-upzomertuin

In normale tijden werken in Hof Ter Mude twaalffulltimers en drie halftimers. Drie personeelsleden stapten ondertussen uit de horeca. De anderen verklaarden dat ze graag in dienst blijven tot de sluiting op 28 november. “Als straks de terrassen open mogen starten we een pop-up in openlucht. Onze prachtige tuin, ingekapseld in het groen en beschut tegen de wind, is daarvoor een ideale locatie. Bedoeling is om er met een beperkte kaart te werken”, aldus Francis Van Den Broucke die zelf al 24 jaar aan het roer van Hof Ter Mude staat.

Hof Ter Mude.© DM
Hof Ter Mude.© DM

Vraag blijft, wat gebeurt er met Hof Ter Mude? “Met de tuin inbegrepen beschikken we over een oppervlakte van meer dan 3 hectare. We zijn in onderhandeling met een bedrijf om het eventueel te verhuren. Ik verwacht over een tweetal maanden een beslissing. Het is zeker niet de bedoeling dat Ter Mude opnieuw restaurant-feestzaal wordt.”