Duizenden euro’s voor Sprotje, maar het kleine katje is helaas niet de enige

Sprotje herstelt momenteel in de praktijk van dierenartsen Joshua Dutré en Valérie Huvaere op Overleie. Over enkele weken zou de jonge kattin bij haar adoptiegezin terechtkunnen. © TV
Redactie KW

Haar naam dook de voorbije week in elke huiskamer op: Sprotje, het tien maanden oude katje dat door een jonge Oekraiëner brutaal werd mishandeld op een feestje. Dierenartsen Joshua Dutré en Valérie Huvaere stellen alles in het werk om het katje te genezen, honderden gezinnen gaven al aan Sprotje te willen adopteren en de crowdfundingsactie bracht ruim 13.000 euro op. Bij dierenasielen De Leiestreek in Zwevegem en De Grensstreek in Menen schrikken ze niet op van zoveel dierenliefde. “Er zijn nog altijd meer liefhebbers dan haters. Dergelijke schrijnende verhalen grijpen mensen simpelweg naar de keel.”

Gestampt, geslagen en zelfs een kwartier lang in een oven van 200 graden Celcius gedumpt worden. De hel waar het kleine Kortrijkse katje Sprotje op een kotfeestje midden vorige week door is moeten gaan, is onbeschrijfelijk. De dader, een jonge Oekraïener uit Kortrijk, vond het beestje vervelend, maar waarom hij het poesje zo toetakelde, weet hij niet.

Pas twee dagen na de gruwelijke feiten wendde de redster van Sprotje, die ook op het feestje aanwezig was, zich tot Joshua Dutré en Valérie Huvaere van Dierenartsen Overleie. “Wij waren in shock, Valérie barstte zelfs in tranen uit“, vertelt Joshua. “Niemand van ons maakte ooit al zo’n zwaar geval van dierenmishandeling mee. De vrouw die het poesje binnenbracht, dacht eerst zelfs dat het al dood was. Het is dankzij haar dat Sprotje überhaupt nog geholpen kan worden.”

Adoptiegezin

Om de toegetakelde kat te helpen, zetten Joshua en Valérie een online crowdfunding op poten. De verzorging zou immers snel enkele honderden euro’s kosten. “Maar in geen tijd stroomde het geld binnen. Na vier dagen stond de teller al ruim boven 13.000 euro, meer dan 850 mensen stortten een bijdrage, van 5 tot zelfs 250 euro”, aldus Joshua nog.

Tien organisaties die zich om het lot van dieren bekommeren, kregen woensdag een cheque van minstens 1.000 euro. “We besloten ook om een adoptiegezin te zoeken voor Sprotje: onze telefoon en Facebookpagina ontploften nagenoeg meteen. Uit heel Vlaanderen, maar ook uit Wallonië en zelfs Nederland gaven mensen aan het katje in huis te willen nemen. We weten al waar Sprotje over enkele weken – als ze volledig hersteld is – terechtkomt, maar de nieuwe eigenaar houden we voorlopig nog geheim.”

“We weten al waar Sprotje over enkele weken terechtkomt, maar haar adoptiegezin houden we nog even geheim”, zegt Joshua Dutré van Dierenartsen Overleie.© TV

Sociale media

Ook bij dierenasielen in de regio kwam Sprotjes lijdensweg hard aan. Monique Blancke is al sinds 1995 actief in het Meense dierenasiel De Grensstreek. “Het verhaal van Sprotje is erg uitzonderlijk, in ons asiel hebben wij gelukkig weinig te maken met zulke zware mishandelingen”, vertelt ze. “Maar toch is Sprotje lang niet alleen. Kleinere feiten – die de media niet halen – doen zich sowieso vaker voor dan velen zich kunnen inbeelden.”

Dat er zo massaal gereageerd wordt op de crowdfunding heeft volgens Monique met twee zaken te maken. “Er zijn nog altijd meer dierenliefhebbers dan haters. Een schrijnend verhaal als dit grijpt mensen simpelweg naar de keel. Mensen die (huis)dieren mishandelen zijn niet talrijk, maar ze komen wel geregeld uitgebreid in beeld. Daardoor zit de perceptie wat verkeerd, maar geloof mij: mensen die van dieren houden zullen altijd in de meerderheid zijn. Daarnaast spelen sociale media een grote rol, zowel in de verspreiding van de feiten als qua bereik van steunacties. Ik juich die evolutie zeker toe!

Verantwoordelijke van de Grensstreek Monique Blancke bij een van de honden.
Verantwoordelijke van de Grensstreek Monique Blancke bij een van de honden.© MPM

Stafford Tyson

Bij het Zwevegemse asiel De Leiestreek roept Sprotje herinneringen op aan de stafford Tyson. Hij werd drie jaar geleden zwaar toegetakeld door zijn eigen baasje. “Het Facebook-aspect was ook toen erg belangrijk”, klinkt het bij asielverantwoordelijke Veerle Debaillie. “Toen wij het verhaal van Tyson online postten, stroomden de reacties meteen binnen. Mensen zijn gevoelig voor dierenleed. Sprotje is wel erg zwaar aangepakt, maar ik ben er zeker van dat dergelijke verhalen van dierenmishandeling vaker voorkomen dan we denken of inschatten. Veel beulen blijven onder de radar, veel beestjes komen niet in de krant of op tv. Er is wel meer sociale controle dan vroeger en de drempel om dierenmishandeling te melden ligt lager, toch denk ik dat veel dieren erg te lijden hebben. Dat is hard en enorm jammer, maar het is wel zo.”

Trauma

De slagen, schoppen en de hete oven zijn voor een jonge katje zonder twijfel een traumatische ervaring. “Het gedrag van elk dier verandert nadien, dat merk je als verzorger“, zegt Monique. “Na verloop van tijd neemt het trauma wel enigszins af, maar de sporen blijven zichtbaar voor de rest van het leven. Dat zal ook voor Sprotje het geval zijn, vrees ik.” Zowel de dierenartsen als Veerle van asiel De Leiestreek zien het wat positiever in. “Ze spint, ze probeert te spelen en ze reageert rustig op mensen“, aldus Joshua. “De manier waarop Sprotje zich gedraagt, laat het beste verhopen”, pikt Veerle in. “Ze ziet er niet echt ongelukkig uit. Als ze ze volledig zal genezen van de brandwonden en andere letsels, denk ik dat ze nog een mooi leven zal kunnen hebben. Bij mensen die wel van hun dieren houden.”

In dierenasiel De Grensstreek wachten poezen op een nieuwe thuis.
In dierenasiel De Grensstreek wachten poezen op een nieuwe thuis.© MPM

Strenge straffen

De jonge Oekraïener die het op Sprotje had gemunt, riskeert een zware boete en een celstraf tot 6 maanden. Dierenrechtenorganisatie GAIA, de stad Kortrijk en Dierenartsen Overleie stelden zich samen dan ook burgerlijke partij tegen de dader.

Eerlijk? Ik heb de moed al een beetje opgegeven“, zucht Monique. “Vroeger ging ik vaker klacht indienen, maar er wordt meestal toch geen gevolg aan gegeven. Justitie kan amper volgen in zaken met mensen, voor dieren zal dat nog veel minder het geval zijn. De straffen moeten veel strenger worden, al is de nieuwe wetgeving al een stap in de goede richting. Toch geloof ik er niet echt in. De overheid zal dieren altijd stiefmoederlijk behandelen“, besluit ze.

(DV/MPM/RRZ/OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier