Duizenden bierliefhebbers komen proeven op Brugs Bierfestival

Klokslag 12 uur werd het Brugs Bierfestival- het grootste festival in de Benelux – door burgemeester Dirk De fauw officieel geopend. Meteen stroomden duizenden bierliefhebbers, van heinde en verre, binnen in de grote festivaltent op ‘t Zand.

© Davy Coghe

Het Brugs Bierfestival heeft voor het eerst sinds de start dertien jaar geleden plaats op ‘t Zand, het recent heraangelegde plein waarvan het stadsbestuur de bedoeling heeft er een echt evenementenplein van te maken. Het Brugs Bierfestival vond aanvankelijk plaats in de hallen van het Belfort op de Markt, verhuisde later wegens plaatsgebrek in het Belfort naar de Beurshal op het Beursplein en kwam dan terug naar de hallen van het Belfort, evenwel met bijkomende tenten op de Markt en de Burg. Gezien de Beurshal afgebroken werd en de nieuwe beurshal nog in aanbouw is werd er dus geopteerd voor een grote tent op ‘t Zand. We mogen eigenlijk wel spreken van een reusachtige tent want het gaat om een constructie van maar liefst 4400 vierkante meter groot.

Duizenden bierliefhebbers komen proeven op Brugs Bierfestival
© Davy Coghe

“Groot, groter, grootst”, zo verwees voorzitter van BAB Marc Vandepitte, de organisator van het Bierfestival, tijdens de openingstoespraak naar de grote ambities. “We hebben een zeer grote en ook wel dure tent laten plaatsen. Dat was geen evidente keuze want deze constructie kost echt wel behoorlijk wat geld. Maar wilden het de Brugse en internationale bierliefhebbers niet aandoen om géén bierfestival meer te organiseren. Het Brugs Bierfestival groeit nog steeds. Er zijn dit jaar maar liefst zeshonderd bieren te proeven; dat zijn er honderdvijftig meer dan vorig jaar. Er zijn negentig brouwers aanwezig met een mooi uitgeruste stand. Op het festival zijn vijfenveertig bieren in primeur te proeven. We gaan trouwens ook voor vernieuwing, want voor het eerst werken we niet meer met de rode plastic bonnen maar wel met een oplaadbare kaart in bamboe. De ‘bio bamboekaart’ noemen we het.”

Duizenden bierliefhebbers komen proeven op Brugs Bierfestival
© Davy Coghe

Ook burgemeester Dirk De fauw nam het woord en wees erop dat nu echt duidelijk werd dat het vernieuwde plein ‘t Zand ideaal is als evenementenplein. “We kunnen zeggen dat Brugge een echte bierstad is. We hebben niet alleen één van de grootste bierfestivals van Europa, maar ook meerdere brouwerijen, waarvan eentje met een heuse ondergrondse bierpijplijn én een biermuseum”, sprak de burgemeester. “Ik hoor trouwens van de mensen uit de hotelsector dat ze zeer tevreden zijn dat er in deze anders kalmere toeristische periode toch een mooie hotelbezetting is dankzij dit festival waar bierliefhebbers uit alle hoeken van de wereld naartoe komen.”

Duizenden bierliefhebbers komen proeven op Brugs Bierfestival
© Davy Coghe

De organisatoren van het Bierfestival hadden voor het eerst ook een ‘fast lane’ voorzien waar de bezoekers die op voorhand een oplaadkaart, glas en festivalbrochure besteld hadden, terecht konden. Daar bleek het aanvankelijk toch wat aanschuiven te zijn, maar na enige tijd vlotte het dan toch wat beter. Ook het systeem met de oplaadkaart in plaats van de jetons vertoonde nog wat kinderziektes bij de start. “Blijkbaar was de wifi niet sterk genoeg, maar na een half uurtje was dat probleem gelukkig toch opgelost”, verduidelijkt voorzitter Marc Vandepitte. “Indien het probleem niet opgelost geraakt zijn, hadden we nog een plan B achter de hand: het opnieuw gebruiken van de vertrouwde jetons. Maar het is gelukkig zo ver niet moeten komen.”

Los van deze incidentjes kende het festival al bij al wel een vlotte start. De vele duizenden bierliefhebbers genieten met volle teugen van het lekkers dat hen wordt aangeboden. Ook de locatie en de ruime tent konden op veel bijval rekenen. Het feit dat het dichtbij de voorzieningen voor openbaar vervoer is, dat er veel ruimte is en toch vlakbij de historische binnenstad wordt zeker geapprecieerd. Het bierfestival is vandaag nog te bezoeken tot 22 uur en morgen zondag terug van 11 uur tot 20 uur.

(PDV/video JVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.