Duizend gevangenen minder door coronavirus

Redactie KW

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus worden er bewust minder mensen opgesloten in ons land. Het aantal gedetineerden nam in een maand tijd met 10 procent af, tot 9.870. En dat aantal zal waarschijnlijk nog verder dalen. Met 9.500 beschikbare plaatsen zijn de Belgische gevangenissen wel nog altijd overbevolkt.

De daling heeft deels te maken met de afname van de geregistreerde criminaliteit, maar ook met maatregelen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft genomen om gezonde sanitaire omstandigheden te kunnen garanderen.

In samenspraak met de parketten worden de nog uit te voeren gevangenisstraffen zo veel mogelijk uitgesteld. Dat geldt niet voor wie veroordeeld is voor terrorisme of zedenmisdrijven, voor wie meer dan vijf jaar kreeg of voor andere mogelijk gevaarlijke veroordeelden. Van 389 gedetineerden die al succesvol penitentiair verlof kregen, werd bovendien de strafuitvoering tijdelijk onderbroken. Ook gevangenen die door hun gezondheidstoestand kwetsbaar zijn voor het coronavirus, komen daarvoor in aanmerking, al geldt dat niet voor plegers van zware misdrijven. Bovendien moet de gevangenisstraf later ingehaald worden. Er wordt ook veel meer gebruikgemaakt van elektronisch toezicht, voor veroordeelden maar ook voor wie vastzit in afwachting van zijn proces.

Ook de volgende dagen zal de gevangenispopulatie nog verder dalen. Binnenkort verschijnt een koninklijk besluit dat bepaalt dat wie nog minder dan zes maanden van zijn volledige straf moet uitzitten, vrijgelaten kan worden. Daarvoor komen zo’n 150 gedetineerden in aanmerking.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.