https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Duivenvereniging Onze Belangen heeft weer een ‘eigen kot’ in Oostrozebeke

Catherine en Patrick het gezicht van de bloeiende duivenvereniging Onze Belangen (de Fezant).(CLY-foto CLY)
Redactie KW

De kogel is door de kerk. De oudste en ook enige duivenvereniging van Oostrozebeke en Meulebeke heeft weer een eigen onderkomen. Het populaire lokaal de Fezant dat decennia lang de pleisterplaats was van duivenliefhebbers uit de hele regio, moet verdwijnen omdat de Gentstraat voorzien wordt van dubbele fietspaden. Er moest dus gezocht worden naar een nieuw lokaal. Voorzitter Patrick Duyck en secretaris Catherine Debue deden het verhaal.

“Van zodra wij te horen kregen dat de Fezant tegen de vlakte zou gaan, zijn we begonnen aan onze zoektocht. Iets vinden op maat van de vroegere Fezant was een helse opgave want de nieuwe locatie moest een drankgelegenheid zijn waar voldoende ruimte was voor het inmanden van de duiven en op de koop toe moest er voldoende parking aanwezig zijn voor het aanvoeren en wegbrengen van de duiven met speciale transporten”, vertelt voorzitter Patrick Duyck.

“Twee jaar lang heeft onze zoektocht geduurd. Uiteindelijk konden we beschikken over een pand dat leegstond met voldoende bijgebouwen en parking maar helaas zonder café. Zeg en schrijf maar dat wij wellicht het enige duivenlokaal zijn in België zonder café. Het wordt het eerste echt clublokaal waar weliswaar een drankje kan gedronken worden tijdens het inmanden van de duiven maar eenmaal de duiven zijn ingemand, gaat het clublokaal dicht.”

“Onze vereniging is intussen 117 jaar oud en we zaten precies 25 jaar in de Fezant. Sinds 2000 beschikken we ook over een volledig nieuw bestuur. De ploeg bestaat uit voorzitter Patrick Duyck, secretaris Catherine Debue en de leden Eddy Lauwers, Geert Damman, Johan Devos, Jeroen Declerck en Bart Deruyck.”

Meer dan 3.000 duiven

Of de nieuwe locatie voldoet aan al de eisen van de vereniging? “Zoals ik al zei plaatste de gedwongen verhuis ons voor een aartsmoeilijke zoektocht. Uiteindelijk was de verlaten woonst van wijlen schrijnwerker Etienne Verkinderen (zelf duivenliefhebber) gelegen op het kerkplein 20 in Marialoop een geschikte plek. Er moesten heel grote aanpassingen gebeuren om het wat gezellig te maken bij het inmanden van de duiven. Wij wilden er een nieuwe thuis van maken voor de duivenliefhebbers.”

“Wij zijn wellicht het enige duivenlokaal in België zonder café”

“Intussen is het nieuwe seizoen gestart en wij merken meteen dat de verhuis geen verlies aan duivenliefhebbers heeft veroorzaakt. Integendeel, al drie weken naeen werden hier meer dan 3.000 duiven ingemand. We hebben een heel drukke start achter de rug en wellicht heeft dat iets te maken met het coronagebeuren waardoor het seizoen pas later kon starten. Gelukkig hebben we de verhuis kunnen realiseren want er was absoluut nood aan een deftige duivenvereniging in de regio Meulebeke-Tielt Oostrozebeke-Ooigem en Wielsbeke.

Voordelen

“De nieuwe locatie heeft tal van voordelen heeft tegenover onze vroegere locatie de Fezant. Zo hebben we veel meer ruimte bij het inmanden van de duiven. Bovendien kunnen we beschikken over een deftig ingericht computerlokaal en er is voldoende parkeerruimte voor de liefhebbers die rustig hun duiven kunnen uitladen. Er is slechts één nadeel het nieuwe lokaal heeft geen café meer wat betekent dat de vroegere uitbaatster Catherine haar job en inkomen verliest maar daar kan ze blijkbaar mee leven want voortaan bewoont zij het lokaal en draagt zij zorg voor de gehele installatie.”

“Vergeet niet dat wij na Sint-Joris het sterkste lokaal zijn van West-Vlaanderen met 74 nieuwe leden. Wij horen heel zeker tot de top tien van alle duivenlokalen. De duivensport is hier springlevend en we kregen er dit seizoen intussen ook nog eens drie nieuwe leden bij. We gaan er dan ook alles aan doen om dat zo te houden. Ik verschuif daarvoor ook speciaal mijn congé naar september zodat ik elk weekend present kan zijn.”

“Ook mijn secretaris Catherine is duivenliefhebber en is bij elke inkorving op post om de duivenliefhebbers te helpen. Kortom we staan voor een nieuwe start en gaan er het beste van maken zodat elke duivenliefhebber zich hier goed voelt” besluit een enthousiaste voorzitter Patrick Duyck. (CLY)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten