Duivenvereniging Elk zijn recht ziet duivensport populairder worden

Duivenmelker Hubert Feys, voorzitster Rita Jacques en secretaris Johan Dezitter van duivenmaatschappij Elk zijn Recht. © Jan STRAGIER
Redactie KW

Of het aan Armando ligt, de Ingelmunsterse prijsduif die werd verkocht voor de duizelingwekkende som van 1.252.000 euro laten we in het midden, maar het feit is dat de duivenvereniging Elk zijn Recht uit Rollegem-Kapelle steeds meer inschrijvingen telt. Voor 2020 klokken ze af op 79 leden.

We spraken met Johan Dezitter, al 26 jaar secretaris van Elk zijn Recht en ondertussen ook al 41 jaar bezig met duivensport. De Koninklijke Duivenmaatschappij Elk zijn Recht bestaat trouwens ook al 91 jaar. Hij relativeert: “Dat de duivenvereniging van Dadizele gestopt is en er dus nogal wat duivenliefhebbers naar ons zijn overgekomen, verklaart ook het één en ander. Toch voelen er weer wat jongeren aangetrokken tot onze sport. Jarne Demeulenaere is met zijn 20 jaar onze jongste liefhebber. Hij werd trouwens provinciaal kampioen bij de beginnelingen.”

Vlucht-der-vluchten

Johan begon zijn carrière in 1979 als constateurzetter. Een constateur is een duivenklok die de aankomsttijd van de wedstrijdduif registreert. Tegenwoordig wordt een duif gechipt en wordt de aankomst van de duif elektronisch vastgesteld en gekoppeld aan een computerprogramma. De constateurzetter werd een beetje een programmeur. Net zoals bij atletiek zijn er verschillende wedstrijdafstanden. Er zijn de snelheidsvluchten: korte afstanden, zoals de Arrasvlucht. Daarnaast worden vluchten van middellange afstand de halve fond vluchten genoemd, zoals bijvoorbeeld Pontoise. En er is natuurlijk de ook Barcelona-vlucht, die ook wel eens de vlucht-der-vluchten wordt genoemd omwille van de enorme afstand.

“Over een goede duif beschikken is natuurlijk prima, maar er komt ook tactiek aan te pas”, vertelt Johan. “Want er zijn ook zogenaamde windspelers. Bij niet-provinciale vluchten kan door de liefhebber gekozen worden in welk lokaal hij zijn duiven gaat inkorven. Ieder lokaal heeft zijn omtrek en binnen die zone kan vrij gekozen worden. Zo kan een speler uit bijvoorbeeld Gullegem in Rollegem-Kapelle gaan inkorven omdat de wind daar in het voordeel speelt. Je kan natuurlijk ook verkeerd gokken. It’s all in the game!”

Kampioenen

Op zaterdag 21 december vierden de duivenmelkers in café De Voerman hun kampioenen. Liliane Demely, werd al vijf keer provinciaal kampioen. Dit zijn de kampioenen voor 2019 : Hubert Verheye uit Izegem: snelheid oude duiven én algemeen kampioen snelheid, Patrick Decroix (Oekene): snelheid jaarse duiven, Willy Desmedt (Moorsele): halve fond oude duiven, Berno Devriendt (Oekene): halve fond jaarse duiven, Jonny Corbanie (Lendelede): halve fond jongen én algemeen kampioen halve fond 2019. De winnaars in de eindstand Klassement Ronde van België zijn: Vandepoele Val. -Eddy (Werken) oude duiven, Georges Vancraeynest (Klerken) jonge duiven. (Erik Den Hert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier