Duitse slogan teruggevonden tijdens renovatiewerken aan voormalig gemeentehuis Dadizele

De Duitse propagandaslogan ‘Räder müssen rollen für den Sieg!’.© JS
De Duitse propagandaslogan ‘Räder müssen rollen für den Sieg!’.© JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Tijdens de renovatiewerken aan het voormalige gemeentehuis in Dadizele werd een opmerkelijke Duitse propagandaslogan uit 1940 teruggevonden. “Een kleine, maar opmerkelijke vondst die er ons doet aan herinneren dat de oorlog nooit meer mag terugkeren”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie).

Momenteel zijn de renovatiewerken aan het voormalige gemeentehuis van Dadizele volop aan de gang. Het gebouw in het centrum van de gemeente wordt straks onder andere de thuisbasis van de heemkundige kring. Tijdens die werken werd vorige week een opvallende ontdekking gedaan. “Bij het ontmantelen van het gebouw en de afbraak van een vals plafond vonden we op een anders onzichtbare plaats een Duitse propagandaslogan terug”, aldus Filip Samoy van de technische dienst.

“Räder müssen rollen für den Sieg!” is een slogan die gebruikt werd door de Duitsers om mensen op te roepen om zich in te zetten voor het spoorverkeer. “Het was de slogan binnen een wervingscampagne. Aanleiding van de propaganda waren de toenemende bevoorradingsproblemen naar de Duitse troepen in Rusland”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie) die inmiddels wat opzoekingswerk deed.

Nooit meer oorlog

De burgemeester is blij dat er eens een opmerkelijk niet-coronanieuwsje te rapen valt. “Toen ik het opschrift op de muur zag, moest ik echter opnieuw aan corona denken. “Räder müssen rollen für den Sieg, unnötige Reisen verlängern den Krieg.“ Niet-essentiële verplaatsingen verlengen nu ook de strijd tegen corona.”

Vergote hecht heel wat belang aan het kleine opschrift dat in het gebouw werd teruggevonden. “Ja, het is een Duits opschrift. Maar het oorlogsmonument dat zich onderaan het voormalige gemeentehuis bevindt en het opschrift zorgen er samen voor dat we herinnerd blijven aan wat er is gebeurd. Het doet ons beseffen dat een dergelijke oorlog nooit meer mag uitbreken.”

Opzoekingen

De gemeente gaat rond de slogan een plexibox zetten en ook wat uitleg aanbrengen rond de vondst. De leden van de plaatselijke heemkundige kring reageren alvast enthousiast op de ontdekking. “Het is leuk dat de slogan is gevonden in ons toekomstige lokaal. Het zet ons ook aan om extra opzoekingen te gaan doen”, aldus voorzitster Daisy Decoene.

Zo gaat de heemkundige kring op zoek naar een verklaring voor de datum die bij het opschrift staat. In het voormalige gemeentehuis is de datum 01/07/1940 terug te vinden terwijl de wervingscampagne voor de spoorwegen pas dateert van in 1942. Ondertussen zitten de werken aan het voormalige gemeentehuis, het grootste project in de gemeente van deze legislatuur, volop op schema. Over enkele weken wordt een van de torentjes, dat inmiddels serieus achterover helt, afgenomen en komt er een identiek torentje in de plaats. De gemeente hoopt in het najaar klaar te zijn met de verbouwingen. “Voor ons zou het alvast mooi zijn mochten we in het jaar waarin we onze dertigste verjaardag vieren hier nog een receptie kunnen houden”, aldus Daisy Decoene.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier