Duinhelm vzw viert 50-jarig bestaan met vertoning van nieuwe documentairefilm

Al driekwart eeuw is vzw Duinhelm in Oostende een begrip aan de Middenkust. © ZB
Redactie KW

Al driekwart eeuw is vzw Duinhelm in Oostende een begrip aan de Middenkust. Ook 50 jaar na de oprichting biedt het centrum nog steeds de nodige ondersteuning en begeleiding op maat voor personen met een voornamelijk verstandelijke beperking. Ze doen dat op het vlak van wonen, werken en vrije tijd. Vrijdagavond vieren ze hun gouden jubileum met een spectaculaire show in De Grote Post, maar niet zonder eerst hun verhaal uit de doeken te doen.

In de Rietmusstraat, nabij Sportpark De Schorre, kan men het hoofdgebouw van Duinhelm terugvinden. De vzw werd in 1973 opgericht omdat er nood en behoefte was aan opvang en begeleiding van mensen met een voornamelijk verstandelijke beperking.

Het eerste dagcentrum werd geopend in 1976 en bevond zich in de Dorpstraat 39 in Mariakerke, schuin over de O.L.V. Ter DuinenKerk. Men voelde echter al snel dat de vraag naar een setting waar 24/24 begeleiding nodig was groeide, en in 1983 breidde Duinhelm uit met een eerste dag- en nacht centrum Rietmus.

In de daaropvolgende jaren ging men nog van start met de bouw van het Clarahuis in de Rozemarijnstraat 35 en de opening van een nieuwe woonvleugel in de Rietmus.

Nieuwbouw

De vraag naar dagelijkse of residentiële opvang bleef zo groeien dat Duinhelm dit jaar, in aanloop naar het 50-jarig bestaan van de organisatie, een gloednieuw nieuwbouwproject kon realiseren in de Zilverlaan.

Op dit moment begeleidt en huist de vzw niet minder dan 500 personen met een vermoedelijk verstandelijke beperking. “We vinden het heel belangrijk om in te zetten op heel de regio Middenkust om in te zetten op wonen, werken en vrije tijd. Mensen kunnen in onze werkplekken terecht tot 65 jaar. Daarna kunnen mensen bij ons terecht in de Rietmus”, zegt Isabelle Vincke, coördinator van de mobiele begeleiding van Duinhelm.

“We vinden het heel belangrijk om inclusief te werken. Door onze werkmethode maakt de buitenwereld kennis met ons én worden onze bewoners en cliënten mee opgenomen in de samenleving.”

Gewoon bijzonder

“Duinhelm was mijn eerste job. Ik ben begonnen in 1990 en ben er niet meer weggegaan”, zegt Isabelle. “We willen vanuit een houding van respect en gelijkwaardigheid, professionele ondersteuning bieden aan mensen met een, voornamelijk, verstandelijke beperking en hun netwerk op het vlak van wonen, werken en vrije tijd. Zo hebben we atelierwerk, enclaves en ook begeleid zelfstandig werk.”

Gewoon bijzonder. Dat is de uitspraak van Duinhelm die al jaren in gebruik wordt genomen. De zegswijze bekrachtigt nog maar eens de jarenlange missie en visie van de organisatie.

“We vinden het heel belangrijk dat we onze cliënten zien als gewone mensen. Soms hebben ze een tikkeltje meer ondersteuning nodig om als ‘gewoon’ te kunnen deelnemen aan de samenleving”, duidt Isabel. “We proberen op een heel warme en huiselijke manier met onze gasten aan de slag te gaan. We proberen hen zo te begeleiden dat ze op een zelfstandige manier in het leven kunnen staan.”

Verschillende woningen

Duinhelm begon met één residentiële woning, maar mag er ondertussen toch een paar op hun naam zetten. “We hebben de residentiële woning Rietmus, woonproject De Overkant huist mensen die alleen kunnen wonen. Veel van hen nemen deel aan de activiteiten van Briek vzw in het weekend. In het Klarahuis verblijven negen mensen die minder begeleiding nodig hebben en in Huis André wonen vijf mensen. En dan hebben we natuurlijk het nieuwe gebouw in de Zilverlaan waar twee groepen van telkens tien mensen kunnen verblijven”, vertelt Isabel.

“We hebben ook nog een aantal projecten buiten Oostende. Huis Gwenny is een privéproject in Gistel waar op dit moment een drietal mensen wonen. Enkelen van hen werken ook in Lizette&Lucien. De Molensite in Oudenburg huist op dit moment zo’n vijf mensen met autisme.”

Projecten

In samenwerking met heel wat partners heeft Duinhelm toch al aardig wat projecten weten te realiseren. Duinhelm opende in 2019 de geliefde Oostendse soep- en lunchbar Lizette&Lucien, waar jongeren, adolescenten en volwassenen met een beperking de mogelijkheid om mee te werken in een horecazaak.

“Lizette&Lucien is toch wel een van onze paradepaardjes. We zijn daar allemaal ontzettend trots op, omdat de zaak zo inclusief is. Onze verblijvers krijgen daar heel wat mogelijkheden en werken er ook gewoon graag”, zegt Isabel.

Franky Rousseau (51), die meer dan twee jaar geleden van Gent naar Oostende verhuisde, voelt zich helemaal thuis in Duinhelm. “De begeleiding luistert echt naar ons en spant zich in om ons tegemoet te komen. Ze staan in voor steun waar nodig. Zo hebben ze me geholpen om mijn diploma als technieker te behalen. Dat vind je niet overal”, lacht Franky.

“Duinhelm heeft me ook geholpen aan een job. Iedere vrijdag werk ik samen met een team aan de sluizen om de blauwe bruggen te openen. Het is fantastisch dat ik kansen krijg. Mijn droom? Ik zou graag nog mijn rijbewijs behalen.”

50 jaar

Donderdag 24 oktober werd het 50-jarig bestaan van Duinhelm gevierd met een feestelijke voorstelling in De Grote Post. De openingsceremonie werd verzorgd door niemand minder dan Duinhelm-bewoner, Lizette&Lucien-medewerker en Nonkels-acteur Jaimie Van Kerschaver (32) en actrice Griet Dobbelaere.

Tijdens de viering werd meteen ook de nieuwe documentairefilm ‘Duinhelm’ voor de eerste keer vertoond aan het groot publiek.

“De documentaire volgt de levens van twee van onze residenten, Shanah en Mariam. De regisseurs Wendy en Domien Huyghe hebben met hun film ‘Zeevonk’ nog een Ensor gewonnen. We zijn heel benieuwd en vooral ontzettend blij dat we in gezelschap van 800 toeschouwers ons 50-jarig bestaan kunnen vieren!”

(ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier