https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Duiker bij de Brugse brandweer Lionel Maes krijgt autowrak in Sint-Pietersplas als afscheidscadeau

© (Foto Davy Coghe)
Piet De Ville

Brandweerman/Duiker Lionel Maes (66) krijgt voor zijn pensioen van zijn collega’s een opmerkelijk afscheidscadeau: een autowrak wordt in de Sint Pietersplas tot zinken gebracht zodat duikers in opleiding er kunnen op oefenen.

Lionel Maes werkte drieënveertig jaar bij de Brugse brandweer en toonde zich doorheen de jaren een sterke kracht in het duikteam van het korps. De man toonde zich een voortrekker van de duikers en stond voor zijn collega’s in voor de professionalisering en uitbouw van het team. Op zijn 66ste is het voor Lionel echter tijd om met pensioen te gaan.

Die pensionering wilden zijn collega’s niet zomaar ongemerkt laten voorbijgaan. Ze nodigden hem dan ook uit voor een afscheidsfeestje aan de Sint-Pietersplas. En daar doen ze toch iets meer dan zomaar het glas heffen. Als geschenk maar vooral ook als aandenken voor zijn jarenlange inzet besloten ze een auto in het water te laten zinken.

Die wagen, een Peugeot 308 die ze van de politie kregen en waar de motor en olie uitgehaald zijn, zal dienst doen in de opleiding van jonge duikers die oefenen op het zoeken en naar boven halen van autowrakken.

“Dat is een heel mooi gebaar”, zegt Lionel Maes. “Het is heel mooi van de collega’s dat ze hier aan gedacht hebben. Bijna twintig jaar geleden werd hier ook een auto in het water gelaten en dat doet me natuurlijk terug denken aan die tijd. Als oefening heb ik veel naar auto’s in het water gedoken maar in de praktijk kwam dat niet zo vaak voor. Het kwam wel vaak voor dat we mensen konden redden uit het water, onder meer uit auto’s.”

“Her en der wordt soms getwijfeld aan het belang van de duikers bij de brandweer maar ik ben daar altijd voor blijven vechten. Ik denk dat we ons nut al meer dan bewezen hebben. Of ik met pijn in het hart met pensioen ga? Misschien wel een beetje. Ik kwam altijd heel graag werken en ben altijd fit gebleven wat wel belangrijk is als brandweerman. Maar op mijn 66ste is mijn tijd gekomen en ik kan terug blikken op heel mooie en boeiende jaren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.