Dubbele wissel in de Kortrijkse dekenij

Hadewijch Baert, Miejef Vanwijnsberghe, Sarah Vergote, Martine Eggermont, deken E.H. Geert Morlion en zuster Caroline Moeykens. © EDB
Redactie KW

Martine Eggermont (51) en Miejef Vanwijnsberghe (61) nemen afscheid van de Kortrijkse dekenij. De taken worden opnieuw verdeeld en Sarah Vergote (35) en zuster Caroline Moeykens (55) komen de werking versterken. Hadewijch Baert blijft parochieassistent.

Martine Eggermont is gehuwd, heeft twee dochters en twee kleinkinderen. Ze woont in Stasegem. Na haar middelbare studies werkte ze tien jaar als boekhouder in een schrijnwerkerij in Marke. Bij de geboorte van haar tweede dochter bleef ze drie jaar thuis om voor haar kinderen te zorgen. Toen haar jongste dochter naar school ging, schreef ze zich opnieuw in als werkzoekende. “Ik kreeg een aanbieding voor een interimjob van drie maanden in de dekenij in Kortrijk. Na die periode besloot de persoon die ik verving halftijds te werken en zo ben ik voor de andere halftijdse betrekking definitief in de dekenij gestart. Toen mijn collega later naar Holsbeek in Vlaams-Brabant vertrok werd het een voltijdse functie.” Martine was secretaris-boekhouder in de dekenij en werkte ook voor de Pastorale Eenheid O. L. V. van Groeninge. “Ik heb de job altijd graag gedaan.”

Vormselcatechese

Martine is afkomstig uit Zwevegem en was daar al actief in het parochieleven. Ik deed er ruim 20 jaar de vormselcatechese en ik ga er nog altijd voor in de vesperdienst op dinsdagavond. In Kortrijk blijf ik voorgaan in het afscheid in het crematorium en op de begraafplaatsen Sint-Jan en Hoog-Kortrijk. Martine en haar man, die al anderhalf jaar met pensioen is, wilden opnieuw wat meer tijd voor elkaar, de kinderen en de kleinkinderen. “Ik ben zes jaar geleden heel ziek geweest en twee jaar geleden verloor ik mijn zus door een hersentumor. Dat deed me toch wel nadenken. Er is in het leven nog meer dan alleen maar werken. Uiteraard zal ik mijn werk missen. Ik leerde heel wat lieve mensen kennen gedurende die meer dan dertig jaar en ik mocht voor vier dekens werken, één voor één heel fijne mensen.”

Miejef Vanwijnsberghe komt uit Kuurne en woont al sinds 1988 in Harelbeke. “Ik gaf gedragswetenschappen in de richting Humane Wetenschappen in de vrije ASO-school De Bron in Tielt en was ook halftijds decanaal secretaris voor het decanaat Harelbeke. Na een reorganisatie van de decanaten, waarbij Harelbeke en Kuurne bij Kortrijk gevoegd werden, kwam ze twee halve dagen naar Kortrijk waar ze verantwoordelijk was voor alles wat met kerkelijke vzw’s te maken had en zat ze drie halve dagen op het secretariaat van de federatie Harelbeke. Les geven deed ze ondertussen niet meer.

“Ik zie de Kerk graag en heb mijn werk altijd graag gedaan.” Van jongs af was Miejef al betrokken bij het parochiaal leven in Kuurne. Vanaf september zal ze een reeks bijeenkomsten in geloofsverdieping begeleiden in De Bron in Harelbeke. “Ik blijf vrijwilligerswerk doen. Ik vind dit een maatschappelijke plicht om je leven zinvol te maken. Ik zal ook meer tijd investeren in mijn familie en in het koken, iets wat ik bijzonder graag doe.”

Binnen de dekenij wordt het takenpakket – van pastoraal tot financieel en administratief – opnieuw verdeeld. Zuster Caroline Moeykens, die al koster is in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en Sarah Vergote komen het team versterken.

Pralines maken

Sarah Vergote woont in Kortrijk en is gehuwd met Jelle Laverge. Ze heeft twee kinderen van 8 en 2 jaar. Haar grote hobby is pralines en chocoladefiguurtjes maken. Sarah gaf Nederlands en geschiedenis in de eerste graad van het Don Boscocollege. “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Op school was ik al betrokken in de pastorale groep en de job als decanaal secretaris trok me aan.” Ze is afkomstig van Sint-Jan waar ze vormselcatechiste was en sloot zich als jongere aan bij de Sint-Michielsbeweging. De bedoeling is dat ze op termijn meer pastoraal werk zal doen. “De zomer is een ideale periode om in te werken”, zegt ze. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier