“Dubbele meerwaarde voor ons”

© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Heel wat organisaties maken gebruik van de diensten van werkgestraften. Zo ook in Mirom Menen, AZ Delta campus Menen en ook bij vzw Katimoe. “We hebben mensen met een werkstraf nadien zelfs al een contract gegeven”, stellen ze.

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Werkstraffen in West-Vlaanderen’.

Charlotte Vancompernolle – Diensthoofd Recuperatie Mirom Menen

“Er kwam een gemotiveerde vraag van Halte R bij ons binnen om op een zinvolle manier invulling te geven aan een werkstraf. Halte R is de omkaderingsdienst voor de werkstraf in de regio Kortrijk. We werken al sinds 2005 met hen samen. Vorig jaar hebben we 370 uur gebruik gemaakt van de diensten van mensen met een werkstraf. Om te slagen in de opdracht is het belangrijk dat ze gemotiveerd voor de dag komen en dat ze de instructies van de parkwachters accepteren. Daarnaast zijn nog een aantal andere zaken van belang voor wie werkt in het containerpark”, weet Charlotte.

“Je moet klantvriendelijk en flexibel zijn. Die eigenschappen verwachten we ook van mensen die via Halte R bij ons zijn terechtgekomen. Eigenlijk komt het er voor ons op neer dat bezoekers geen verschil zouden mogen zien tussen parkwachters en mensen met een werkstraf. Omgekeerd behandelen wij hen zoals de andere parkwachters. Zij hebben dezelfde rechten en plichten, met dat verschil dat zij natuurlijk geen toegang hebben tot de persoonlijke identificatiegegevens, iets wat een gewone parkwachter wel heeft.”

“Na twaalf jaar kunnen we wel stellen dat zij een meerwaarde betekenen voor ons. Op drukke momenten springen zij bij en verlichten zo de werkdruk van de vaste parkwachters. In de meeste gevallen is onze ervaring positief. In slechts een paar gevallen hebben we de samenwerking voortijdig moeten stopzetten. Eén iemand had geld gestolen van de parkwachters met wie hij samenwerkte, een ander had materiaal meegenomen van het containerpark. Maar ik herhaal, in de meeste gevallen zijn we tevreden over hen. Het is zelfs al meermaals voorgevallen dat iemand met een werkstraf een tijdelijk contract kreeg om een zieke parkeerwachter te vervangen.”

Joost Lemey – Diensthoofd Catering AZ Delta

“Ook wij maken binnen AZ Delta op een regelmatige basis gebruik van de diensten van mensen met een werkstraf. Op zich kan iedereen bij ons terecht. We zoeken niet echt een bepaald profiel. Wel is het zo dat we graag eens de persoon vooraf kunnen zien. We organiseren dan een soort intake om na te gaan of die persoon past binnen onze organisatie. Het is ook tijdens dat gesprek dat we onze verwachtingen duidelijk maken en een aantal duidelijke afspraken maken. Eigenlijk wijken die afspraken en verwachtingen niet af van wat we verwachten en afgesproken hebben met ons eigen personeel.”

“Bij ons komen de meesten terecht in de keuken. Dat gaat heel vaak om afwassen, maar als we merken dat die persoon bijvoorbeeld ervaring heeft in de keuken, kan het gebeuren dat hij of zij ondersteunende taken kan uitvoeren van koude en/of warme bereidingen”, aldus Joost. “In de mate van het mogelijke trachten we dus wel rekening te houden met de vaardigheden van de betrokkene.”

“Ook bij ons kunnen we stellen dat de ervaringen met deze mensen over het algemeen positief zijn. In het zeldzame geval dat de samenwerking voor het einde van de werkstraf werd stopgezet, gaat het nogal vaak over het meermaals niet naleven van eerder gemaakte afspraken of het niet kunnen accepteren van opbouwende kritiek. Voor ons bieden deze mensen een dubbele meerwaarde: enerzijds helpen ze de werkdruk voor ons personeel wat lichter maken en anderzijds kunnen we ons als instelling profileren. Zo kunnen we namelijk helpen om iemand terug op het rechte pad te brengen. Het is bij ons ook al voorgekomen dat iemand na zijn werkstraf een contract van bepaalde duur heeft gekregen.”

Annemie Messelis – Penningmeester VZW Katimoe Menen

“De allereerste keer werd ik opgebeld door mensen van justitie die me vroegen of ik wou meewerken. Ik heb onmiddellijk toegezegd, want alle extra handen zijn voor ons heel welkom. We hebben namelijk zo’n kleine 50 katten onder onze hoede. De mensen die bij ons terechtkomen, voeren eigenlijk dezelfde job uit als de vrijwilligers. Meestal is dat ervoor zorgen dat alles proper is. We maken er zelfs een punt van hen op dezelfde wijze te behandelen als onze vrijwilligers”, haalt Annemie aan.

“Om een voorbeeldje te geven: in de kerstperiode geven wij al onze medewerkers een attentie, meestal iets van chocolade. Ook de mensen met een werkstraf bedanken wij dan op dezelfde manier. Ik zie niet in waarom zij niets zouden mogen krijgen? Iedereen verdient een tweede kans. Ik herinner mij zelfs een meisje bij wie de werkstrafperiode zo goed is meegevallen, dat ze zich achteraf heeft opgegeven als vrijwilliger bij ons. Natuurlijk zijn er soms ook problemen, maar dit zijn eerder uitzonderingen.”