Dubbel diamanten huwelijksgeluk

Op 8 februari 1961 traden Gerard Verstraete met Yvonne Lanckriet© WV
Op 8 februari 1961 traden Gerard Verstraete met Yvonne Lanckriet© WV
Redactie KW

Zowel Gerard Verstraete als Mariette Verstraete traden op 8 februari 1961 in het huwelijk. Broer en zus huwden op dezelfde dag. Gerard gaf het jawoord aan Yvonne Lanckriet en Mariette aan Marcel Verstraete.

Op 8 februari 1961 traden Gerard Verstraete met Yvonne Lanckriet en Mariette Verstraete met Marcel Verstraete in het huwelijk. Gerard Verstraete is een geboren en getogen Ruiseledenaar. Hij zag voor het eerst het daglicht op 21 augustus 1937. Hij was de jongste van vijf kinderen. Na de lagere school te hebben beëindigd en de opleiding in de tuinbouwschool te hebben gevolgd, werkte hij mee op de ouderlijke boerderij en ging hij her en der werken in de tuinbouw.

Yvonne Lanchriet werd geboren in Doomkerke op 12 mei 1938. Ze was de jongste in een gezin met tien kinderen. Na de schoolperiode was ze een welgekomen hulp in het huishouden en op de boerderij van haar ouders. Daarnaast hielp ze mee in de bakkerij van tante Paula. Tijdens de dagelijkse broodronde maakte Yvonne voor het eerst kennis met Gerard.

“Van het ene kwam het andere”, zegt Gerard en er werd een afspraak gemaakt om oudejaarsavond door te brengen in cinema Majestic, die voor de gelegenheid was omgebouwd tot danstent. Vijf en een half jaar heeft de verlovingsperiode geduurd. “Maar veel hebben we het huis niet mogen verlaten en steeds zaten we knusjes, naast mekaar in de zetel, onder het waakzaam oog van vader en moeder, tot het donker werd en Gerard naar zijn huis moest.”

Jaren verloofd

Mariette Verstraete kwam ter wereld op 18 december 1931 in Ruiselede waar ze school liep en daarna meehielp in het huishouden en op het landbouwbedrijf van haar ouders in de Bruggesteenweg in Ruiselede. Marcel Verstraete kraaide voor het eerst op 8 november 1930 in Egem, in een gezin met negen kinderen. Zowel Mariette als Marcel hielpen, na de schoolperiode, mee op de ouderlijke hoeve. Hoe ze met mekaar hebben kennisgemaakt, weten de jubilarissen niet zo goed meer. Mariette herinnert zich enkel nog dat ze drie jaar verloofd waren en weinig van ’t hof mochten.

Mariette Verstraete en Marcel Verstraete stapten op dezelfde dag in het huwelijksbootje.© WV
Mariette Verstraete en Marcel Verstraete stapten op dezelfde dag in het huwelijksbootje.© WV

Op 8 februari 1961 gaven de twee koppels elkaar hun jawoord in het gemeentehuis van Ruiselede. Na het huwelijksfeest trokken Gerard en Yvonne naar de Poekestraat, waar Yvonne een bloemen- en kruidenierswinkel uitbaatte en zorgde voor de kroost. Eerst werkte Gerard verder in de tuinbouw. In 1965 werd hij, tot zijn pensioen, administratief medewerker bij het ministerie van financiën (afdeling kadaster).

Het gezin breidde uit met vijf kinderen: Ronny, Carine, Danny, Gerdy en Hencky. Nu zijn de jubilarissen de lieve oma en opa van zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Nu ze op rust zijn, wonen ze in hun nieuwe woonst met mooie voortuin in de Poekestraat. Dagelijks ontvangen ze er bezoek van hun kinderen en vrienden.

Onder de kerktoren

Marcel en Mariette vestigden zich in de Bruggesteenweg (op de ouderlijke hoeve) in Ruiselede. Marcel ontplooide er zijn tuinbouwbedrijf en Mariette had er haar bloemen- en plantenwinkel. Het gezin werd gezegend met vier kinderen: Chris, Mia, Jan en Lieven(+). De familie is ondertussen uitgebreid met twee kleinkinderen.

Veel vanonder de kerktoren kwamen de jubilarissen niet. Terwijl Mariette aan de kookpotten stond, ging Marcel op zondagvoormiddag een kaartje leggen in het parochiecentrum Den Tap. In de namiddag was hij te vinden op het voetbalterrein van Club Brugge. Eens met pensioen lieten ze het tuinbouwbedrijf over aan zoon Jan en gingen ze, in 1992, naar hun nieuwe woonst in de Knotwilgenlaan in Ruiselede. Marcel werd lid van Okra en speelde, tot voor corona, twee maal per week petanque. In augustus 2020 verhuisden de jubilarissen naar het woonzorgcentrum waar ze genieten van de goede zorgen van het personeel.

(WV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.