Drummer Joost Pitteljon verliest strijd tegen hersentumor: “Op het einde voelde Joost dat hij op was”

Voor Joost was zijn dochter Anke en zijn vrouw Ester alles. (foto gf)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Joost Pitteljon is op zaterdag 31 oktober overleden aan de gevolgen van een agressieve hersentumor. Een liefdevolle echtgenoot, een fijne vriend voor velen, een fantastische papa en een talentvolle drummer is niet meer. “Ik ben mijn soulmate kwijt”, zucht Joosts vrouw Ester. Ook dochter Anke is er het hart van in.

In de zomer van 2019 kregen Joost, zijn vrouw Ester Krijthe en zijn dochter Anke (20) een harde klap te verwerken. Joost, een man die vol levensvreugde zat en al fluitend door het leven ging, kreeg te horen dat hij een hersentumor had. Niet zomaar een hersentumor, maar meteen de terminator der hersentumoren. De kansen van Joost waren klein, maar toch besloot hij de moed niet op te geven en te vechten. Vooral voor zijn gezin, die hem zo dierbaar was. Zijn dochter Anke betekende ongelofelijk veel voor hem. Ze werd acht weken te vroeg geboren en daardoor werken haar benen en voeten niet mee. Anke werd gediagnosticeerd met cerebrale parese met een spastische dyplegie aan de onderste ledematen, een motorische en een visuele beperking. Papa Joost en mama Ester zorgden met hart en ziel voor hun dochter. Jarenlang droeg Joost haar de trap op en af, in en uit de zetel, van en naar bed… Niets was hem teveel als het om Anke ging. Dat creëerde een uitzonderlijke band tussen vader en dochter.

Wereld stortte in

Anke kwam vorig jaar nog uitgebreid aan bod in onze provinciale editie. Voor het eerst in haar leven mocht ze gaan shoppen in een gewone schoenenwinkel. Haar orthopedische schoenen ruilde ze in voor een modieuze ‘echte’ schoen. Hoe goed haar ouders ook voor haar zorgden, gemakkelijk had Anke het niet. Tot ze vorig jaar haar vriend Gianni leerde kennen. Een vriendje, modieuze schoenen… het leven zag er voor Anke heel wat zonniger uit. Dat geluk was echter van korte duur. Want toen Anke te horen kreeg dat haar papa ziek was, stortte ook haar wereld in. Toch hield ze zich sterk, want nu was het haar beurt om voor haar papa te zorgen. Tot Joost op zaterdag 31 oktober om 9.45 uur zijn laatste adem uitblies in het bijzijn van zijn vrouw en dochter en enkele dierbaren.

Hoewel Joost klaar was om te sterven, besefte hij heel goed dat het veel te vroeg was

“Toen we vorig jaar hoorden van de dokter wat er aan de hand was, was het alsof we allebei onmiddellijk aanvoelden dat dit niet goed zou komen”, vertelt Ester. “Kort na de diagnose werd hij geopereerd, maar ze konden de tumor niet helemaal verwijderen. Na een lange chemokuur en bestralingen bleek in december dat de tumor opnieuw groeide. De chemo werd opnieuw opgestart, maar achteraf kregen we te horen dat bij mensen in die fase de behandeling slechts bij 15 procent effect heeft. Joost zat niet bij die 15 procent. Opeens wisten we dat Joost uitbehandeld was. De dokters zeiden ons om de komende drie maanden nog alles te doen wat we graag wilden doen. En dan weet je het… (lange stilte). ” Joost zou sterven, het was alleen wachten op het moment waarop dat zou gebeuren. “Hoewel Joost klaar was om te sterven, besefte hij heel goed dat het veel te vroeg was”, zucht Ester.

Grote trom

Joost was ook een fervent en een talentvolle drummer. Meer dan 30 jaar lang speelde hij in verschillende bands uit de regio. “Drummen kon Joost niet meer de laatste maanden. Toen we zijn drumstel moesten verkopen was hij daar het hart van in”, snikt Ester. “Ook onze tweede wagen moesten we verkopen, want Joost kon niet meer auto rijden. Allemaal tekenen dat het de verkeerde kant uitging.”

Joost hielp zijn dochter Anke in augustus nog met de inrichting van haar appartementje. Wat was hij trots dat zijn Anke toch zelfstandig zou gaan wonen. “Sindsdien ging het met mijn man alleen maar bergaf. Twee weken geleden besloot hij naar zijn zus Sofie en haar man te gaan, die huisarts is. Hij had vooraf alles al besproken en bracht mij nadien pas op de hoogte. Naar een palliatieve eenheid gaan, was geen optie. Want dan zou hij ons niet meer kunnen zien. Hij voelde dat hij op was, hij kon niet meer. Hij was het vechten moe en besloot om ermee te stoppen”, aldus Ester.

Komende zaterdag 7 november zal Joost gecremeerd worden. Er zal een dienst zijn, maar beperkt toegankelijk voor de dichte familieleden door de coronamaatregelen. Er zal wel een livestream zijn waarop de dienst gevolgd kan worden. Op een later tijdstip komt er nog een grote herdenkingsdienst voor Joost. “Dat was zijn grote droom. Een begrafenis om u tegen te zeggen. Eruit gaan met de grote trom”, besluit Ester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier