Drukte van jewelste in dierenasiel Poezewoef

Joceline Mahieu heeft de handen meer dan vol in Poezewoef. (foto MD)
Redactie KW

Na amper een half uurtje in het dierenasiel Poezewoef, zagen we al meer dan tien mensen over de vloer komen. “En dat heeft niets met de vakantie te maken, het is hier gewoon altijd zo druk”, glimlacht verantwoordelijke Joceline Mahieu. De meeste mensen brengen katjes binnen, anderen komen er halen. Onlangs werden elf in beslag genomen hondenpuppy’s binnengebracht.

“Drie maanden geleden werd een eerste katje uit Poezewoef geplaatst bij een Poperings adoptiegezin”, vertelt Joceline Mahieu. “Momenteel hebben we 46 katten – meestal kittens – in ons bestand. Dat wil zeggen dat we voor hen verantwoordelijk zijn, en er alle kosten voor dragen. De meeste zijn geplaatst bij pleeggezinnen, die er voor zorgen tot de katjes twaalf weken oud zijn. In het asiel verblijven op vandaag twaalf katten, maar dat aantal verschilt van uur tot uur. Zo zijn er vandaag ook vier zieke dieren, die in een aparte afdeling gehuisvest zijn. Tussen het aanbieden voor adoptie en het vertrek van de dieren ligt gemiddeld een week tot tien dagen. Maar wij gaan dan ook erg selectief te werk bij het toewijzen aan kandidaten.”

Adopteren

Saskia Dikken uit Nieuwkerke brengt met haar partner twee poesjes terug. “We kwamen hier drie katjes halen, toen ze vier weken oud waren. Nu zijn ze twaalf weken, en omdat ze worden geadopteerd door een gezin, brengen we er twee terug naar hier. Die mensen hadden foto’s van de poezen gezien op Facebook”, aldus Saskia. “Het was ook op Facebook dat wij gezien hadden dat Poezewoef adoptieouders zocht voor katten. Wij hebben er al diverse keren geadopteerd voor een aantal weken. Wij verzorgen en socialiseren dan die katjes, gaan ermee naar de dierenarts voor de inentingen, het castreren of steriliseren, de eerste chip… Alles gebeurt op kosten van Poezewoef. We krijgen zelfs kattenbakvulling en -voeding mee.”

Een andere vrouw uit Heuvelland komt binnen met twee piepkleine poesjes op een washandje. “Die werden voor mijn deur gedropt toen ze slechts één dag oud waren. Nu zijn ze twaalf dagen oud, hun oogjes gaan net open. Ik voed ze nu op met het flesje. Later zal iemand ze hier komen ophalen“, zegt de vrouw.

Zwerfkatjes

Een jonge vrouw uit de Werf in Poperinge komt een kat terug ophalen. “Mijn ouders zijn op reis en hadden hun poes aan onze ‘goede zorgen’ toevertrouwd. Maar we hadden blijkbaar ergens een deur laten open staan en de poes was er vanonder gemuisd. Twee dagen later kregen we een telefoon van Poezewoef, dat ze daar was binnengebracht. Gelukkig kunnen we de kat hier nu ophalen.”

Joceline pikt in: “Veel mensen hadden ons gewaarschuwd voor de vakantieperiode, wanneer veel dieren achtergelaten worden. Maar eerlijk gezegd, wij voelen daar niets van. Misschien zijn we nog niet genoeg gekend, al is het in het Ieperse asiel ook niet drukker dan normaal. Onze katjes worden geplaatst in zowat heel Vlaanderen. In regio’s zoals Antwerpen, Mechelen en Sint-Niklaas wordt al heel lang een zeer degelijk zwerfkattenbeleid gevoerd en daar zijn veel mensen op zoek naar ‘zwerfkatjes’ om te adopteren. Via Animal Shelter van Dierenwelzijn komen ze bij ons terecht. De vraag is daar veel groter dan het aanbod. Hier geldt het omgekeerde. Het aanbod is te zien op www.adopteereendier.be, ook voor honden. Ons asiel is voorzien op zeven honden. Momenteel hebben we slechts één hond binnen, eentje die is weggelopen uit Sint-Jans-Cappel, net over de grens. Maar twee weken geleden werden hier elf teckels tegelijkertijd binnengebracht. Die waren meegenomen bij een broodfokster uit de regio, waar men niet minder dan zeventig teckels aantrof. Ik moet zeggen: met die ‘worstenhondjes’ waren het voor ons echt aangename dagen”, lacht Joceline.

Het dierenasiel, een samenwerking tussen Poperinge, Vleteren, Heuvelland en Mesen, is open van maandag tot vrijdag van 14 tot 16 uur, of na afspraak via 057 34 62 81.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier