Update
Drukte aan de kust: Tommelein roept op zondag stadscentrum van Oostende te vermijden

Het mooie weer lokt heel wat volk naar de kust. Te veel volk blijkbaar, want in Oostende is het veel te druk.

In Knokke-Heist was het druk op de dijk.© (Foto JVM)
In Knokke-Heist was het druk op de dijk.© (Foto JVM)

Het mooie weer was voorspeld en dat zorgde er ondanks corona toch voor dat heel wat mensen naar zee afzakken. Op beelden op sociale media is te zien dat de treinen overvol zaten. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende roept op om niet meer naar Oostende te komen omdat het veel te druk is. “De parkings staan vol en het is druk. Nu nog met z’n allen naar Oostende komen is geen goed idee”, zegt korpschef Philip Caestecker. Ook burgemeester Bart Tommelein ziet dat het te druk wordt in zijn stad. “In de winkelstraten en op de zeedijk is het duidelijk druk. Het is beheersbaar maar hier moet niet meer volk bij komen.”

Ook in andere kustgemeenten is het momenteel vrij druk. Zo kleurt de druktebarometer van Westtoer geel (druk) in Koksijde, Nieuwpoort, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist. Al blijft de drukte daar grotendeels beheersbaar. In Blankenberge moest een winkelstraat in de voormiddag enkele minuten worden afgesloten omdat er een volle trein met toeristen was aangekomen. “De trein reed met 95 procent van de capaciteit. Dat was eigenlijk te veel, waardoor we enkele minuten moesten ingrijpen. Alle andere treinen zouden moeten rijden op 40 procent capaciteit. De drukte blijft intussen beheersbaar en mensen houden zich duidelijk aan de regels”, zegt burgemeester Daphné Dumery.

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) vraagt bezoekers van de stad zondag het stadscentrum te vermijden. Dat doet hij nadat het zaterdag te druk werd in Oostende. Ook worden zondag nog eens extra stewards ingezet om de drukte in goede banen te leiden.

“Oostende is groot genoeg dus ik wil mensen vragen om de rustigere plaatsen op te zoeken en niet allemaal samen naar het centrum te komen.” Oostende zal zondag ook nog eens een aantal extra stewards inzetten, bovenop de extra’s die zaterdag al voorzien waren. Ook zullen auto’s sneller worden omgeleid naar randparkings.

Ook in Blankenberge kwam er veel volk toe met de trein.©MAAIKE TIJSSENS (Foto BELGA)
Ook in Blankenberge kwam er veel volk toe met de trein.©MAAIKE TIJSSENS (Foto BELGA)

NMBS houdt extra treinen klaar voor terugkeer dagjestoeristen

Het is op deze zonnige en zachte zaterdag druk in de treinen. De NMBS zette in de voormiddag al drie extra treinen in naar de kust om de drukte op te vangen, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman.

Niet enkel richting kust zit er meer volk op de treinen, zegt Temmerman. “Ook richting Antwerpen en de Ardennen was dat het geval. We zetten veiligheidsagenten in de stations in om de reizigers zoveel als mogelijk te spreiden als het te druk is.”

De NMBS houdt dit weekend tien treinen stand-by op een aantal strategische plaatsen. Die kan de maatschappij snel inzetten als het te druk wordt. Mogelijk zal dat zaterdagavond opnieuw nodig zijn, als de dagjestoeristen naar huis terugkeren. De NMBS staat ook in contact met de lokale en federale politie.

Terugkeer dagjestoeristen met trein .goed verlopen

De terugkeer van dagjestoeristen met de trein verloopt goed. Dat zegt de NMBS. Net als in de voormiddag zette de spoorwegmaatschappij drie extra treinen in die klaar stonden voor als het te druk zou worden.

Door het zonnige en zachte weer was het drukker op verschillende treinen, niet enkel naar de kust maar bijvoorbeeld ook naar Antwerpen en de Ardennen. De NMBS houdt dit weekend tien treinen stand-by op een aantal strategische plaatsen. Die kan de maatschappij snel inzetten als het ergens te druk wordt. Er was ook extra veiligheidspersoneel in de stations.

Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman hebben die maatregelen gewerkt. “Het is al bij al goed verlopen. Er waren geen grote incidenten. Veiligheidsmensen en treinpersoneel hebben goed gewerkt”, zegt hij. De spoorwegmaatschappij blijft reizigers wel aanraden om de NMBS-app te checken voor vertrek. In die app is te zien hoe druk het in een bepaalde trein is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(BV/JVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.