https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Drukkerij Callier viert eeuwfeest, maar heeft geen opvolging: “Het blijft een leuke stiel met veel afwisseling”

Jozef en Dirk Callier voor hun winkel in de Weststraat. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Drukkerij Callier, het familiebedrijf van Jozef (88) en Dirk (58) Callier in de Weststraat, is al honderd jaar een vaste waarde in Blankenberge. Opvolging is er na drie generaties echter niet. “We hopen op een overname.”

Het was Jozefs vader Jules, die in 1921 met een nieuwe drukkerij startte in de Bakkersstraat nadat hij eerst een aantal jaar voor een andere drukker had gewerkt. “In 1928 verhuisde hij met heel zijn hebben en houden naar de Weststraat, waar toen al het Sint-Pieterscollege gevestigd was”, vertelt Jozef. De nabijheid van de scholen legde het familiebedrijf geen windeieren. “In die dagen was het hier bij de start van het nieuwe schooljaar altijd een drukte van jewelste. De mensen stonden dan in een lange rij aan te schuiven”, herinnert Jozef zich.

Na zijn legerdienst trad hij in 1956 in de voetsporen van zijn vader. “De drukkerswereld is sindsdien enorm veranderd. Eerst werd alles met de hand gezet, dan deden de loodzetmachines hun intrede, vervolgens maakten we kennis met kleurendrukwerk en nu is alles digitaal geworden. Met de komst van de computer zijn we ook volledig overgeschakeld naar vierkleurendrukwerk. De pc zorgde voor een revolutie”, klinkt het.

Nieuwe technieken

“Iedereen is nu ontwerper, de klanten kunnen heel wat drukwerk zelf thuis doen met de computer en wij moeten nog meer inspelen op de nieuwe technieken die op de markt komen”, zegt Dirk. “De laatste tien jaar hebben we ook het fenomeen van de internetdrukkerijen zien opkomen. Die zetten de traditionele drukkersbedrijven serieus onder druk: klein drukwerk kost tegenwoordig nagenoeg niks meer, al blijven grote oplages wel offsetdruk.”

Jules (uiterst links) en Jozef (gehurkt) in de drukkerij omstreeks 1947.
Jules (uiterst links) en Jozef (gehurkt) in de drukkerij omstreeks 1947. © gf

Van een echt ambacht evolueerde de drukkerij daardoor ook naar een volledig geautomatiseerde stiel. “Het was vaak ook een race tegen de tijd, want die rouwbrief mocht nu eenmaal niet blijven liggen. Desondanks blijft het wel een leuke stiel met heel veel afwisseling. Drukken is creëren, je begint altijd van een leeg blad. En het schenkt ook veel voldoening om die folder of dat huisblad in de markt te zien verschijnen”, klinkt het.

Uitgebreid assortiment

De drukte rond 1 september mag dan door de opkomst van de concurrentie afgenomen zijn, Terug naar school blijft een belangrijke voor het familiebedrijf. “Niets leuker dan een kind welgezind buiten zien wandelen met een nieuwe boekentas of schoolmap onder de arm. We proberen daar ook het verschil te maken met een goede service en een uitgebreid assortiment sterke merken: Samsonite, Kipling, Parker, Waterman… Die topmerken blijven verkopen”, aldus Dirk.

Onze trouwe personeelsleden zijn de steunpilaren van ons bedrijf

Het familiebedrijf zat overigens eerst op een andere locatie in de Weststraat. Tien jaar later verhuisden de winkel en drukkerij naar het huidig adres, waar Jozef in 1958 de zaak overnam. “In 1971 hebben mijn ouders hier bijgebouwd en in 1987 ben ik in de zaak gestapt. Voor mij was dat een evidentie: ik was als broekventje al gefascineerd door de drukpersen van mijn vader”, glimlacht Dirk. In 1990, na grote verbouwingswerken, verdrievoudigde het aanbod in de winkel. Er kwamen toen een copycenter en een penshop bij en voortaan konden de klanten er behalve voor schoolbenodigdheden ook terecht voor bureaumachines, leder- en papierwaren.

Na elf jaar als werknemer te hebben meegedraaid, werd Dirk in 1998 zaakvoerder. De toekomst van het familiebedrijf is voorlopig wel nog enigszins onzeker, want na drie generaties is er geen opvolging meer. “Mijn zoon wou iets van de wereld zien en werd piloot”, zegt Dirk. “We hopen dus op een overname, want ook al blijft de markt evolueren, het beroep van drukker heeft wel degelijk nog toekomst.”

Trouwe medewerkers

Jozef en Dirk wensen ook graag hun trouwe werkneemster Sylvie Cattoor in de bloemetjes te zetten. Zij is dit jaar een kwarteeuw in dienst.

Sylvie Cattoor.
Sylvie Cattoor. © WK

“We hebben altijd kunnen rekenen op trouwe, gemotiveerde medewerkers die de sterkte en het gezicht waren van ons bedrijf. Vaak blijven ze heel hun carrière bij ons, wat uiteraard zorgt voor een hecht team. Onze personeelsleden zijn in feite de steunpilaren van ons bedrijf”, besluit Dirk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.