Drukke winkelstraat wordt tijdelijk woonerf in Nieuwpoort-Bad

© foto DVL
Redactie KW

De Albert I-laan en enkele aansluitende straten in Nieuwpoort-Bad worden vanaf zaterdag 16 mei een groot woonerf waar wagens trager rijden en zich aanpassen aan de voetgangers die er op de openbare weg mogen wandelen.

De gewijzigde verkeerssituatie voor deze zomer wordt aangegeven met een opvallende blauwe belijning in de hoofdwinkelstraat en officiële verkeersborden bij het inrijden van het erf. Deze aanpassing maakt deel uit van het veiligheidsplan waarmee Nieuwpoort de maatregelen uitvoert die de federale overheid oplegt.

Met de zomer op komst doet het stadsbestuur er alles aan om Nieuwpoort zo veilig mogelijk te maken. Naast de goed zichtbare infoborden, iconen en lijnen op de voet- en wandelpaden gaat het stadsbestuur nog een stapje verder. Het college van burgemeester en schepenen heeft besloten om een deel van het winkelgebied in Nieuwpoort-Bad tot woonerf om te vormen. Het moet fietsers en voetgangers extra ruimte geven om de sociale afstand te bewaren. De Albert I-laan winkelstraat en de dwarsstraten naar de Franslaan behoren tot het erf.

Op een veilige manier winkelen

“Dit is een bewuste keuze”, verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Deze zomer verwachten we opnieuw heel wat bezoekers. Voor ons is het essentieel dat iedereen onze stad en het shoppinggebeuren op een veilige manier kan beleven. Door ons winkelgebied tot woonerf om te vormen, creëren we meer ruimte voor wandelaars en fietsers. Zo zullen de voorgeschreven afstandsregels gemakkelijker kunnen worden toegepast. Uiteraard verwachten we steeds dat iedereen zijn beste beentje voorzet en zich op een respectvolle manier gedraagt.”

De maximumsnelheid bedraagt vandaag 30 km per uur. Met de omvorming tot erf is die nu beperkt tot 20 km per uur. Wagens zullen zich aanpassen aan de voetgangers die er dan de volledige breedte van de openbare weg mogen innemen indien ze de op straat aangeduide wandelrichting volgen.

Het stadsbestuur benadrukt dat auto’s nog steeds het erf kunnen binnenrijden en er kunnen parkeren in de bestaande parkeervakken. Ook de toegang tot de ondergrondse garages blijft gegarandeerd. De werken in de Franslaan zouden tegen 1 juli beëindigd zijn. Het woonerf in Nieuwpoort-Bad is ingesteld tot en met 30 september. (DVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten