Drukke tijden voor warme bakkers Désiré en Lore van bakkerij Bernard in Geluwe

Vers brood bakken ‘s nachts, klanten veilig bedienen overdag en ondertussen hun pasgeboren tweeling opvoeden: het is ontzettend druk voor warme bakkers Désiré en Lore. “De mensen bedanken ons voor de inzet en hopen dat we open blijven.”

Lore Feys en Désiré Masschelein voor hun bakkerij in Geluwe. © (foto TP)

Na de bevalling van hun tweeling, drie maanden geleden, en een drukke eindejaarsperiode hoopten Désiré Masschelein (29) en Lore Feys (28) van bakkerij Bernard in Geluwe op een kalmere periode maar dan sloeg het coronavirus toe.

“Mijn jongere broer woont in Italië, dus ik was goed geïnformeerd over wat het virus bij ons kon aanrichten”, vertelt Lore. “Ik vermoed dat ik een van de eersten was in de streek die klanten bediende met een mondmasker aan. En dat werd meteen positief onthaald. De mensen appreciëren hygiëne en gaven zelf tips.”

“Ondertussen passen we de gebruikelijke maatregelen toe, waaronder het dragen van handschoenen, het voorzien van ontsmetting aan de toonbank, een scheidingswand in plexiglas en aangebrachte lijnen op de vloer om klanten zeker anderhalve meter uit elkaar te houden. We doen wat we kunnen. Een van onze moeders hielp zelfs mondmaskers maken.”

De bakkerij bakt elke nacht gemiddeld een 600-tal broden.

“Vlak na de eerste overheidsmaatregelen grepen de mensen terug naar basisvoeding. Bij ons werd enorm veel brood en charcuterie gehamsterd”, aldus Désiré. “Sommigen kochten tot 20 broden in één keer om ze thuis in te vriezen. Ondertussen verkopen we zelfs kilo’s bloem. Veel mensen beginnen in hun vrije tijd thuis te bakken.”

De grote vraag vertaalt zich niet meteen in grote winst, benadrukt het koppel: “Een belangrijk deel van onze omzet is de levering van patisserie aan feestzalen maar dat valt nu weg. Ook de traditionele vraag naar paaseitjes laat op zich wachten.

Dubbel draaien

“In vergelijking met andere sectoren kunnen we natuurlijk niet klagen. We bieden ons volledig aanbod, met intussen ook spaghettisaus, pasta’s, soep, belegde broodjes en andere voeding, aan via onze webshop. We merken dat meer mensen de drukte in de supermarkt mijden uit schrik en zich lokaal bevoorraden. Ze bedanken ons voor de inzet en hopen dat we open blijven. We draaien dubbel zolang we kunnen, mede dankzij steun van onze familie en medewerkers.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.